Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Koleszterincsökkentők mellékhatásai – lehullt a lepel a sztatinokról


Nem okoznak izomfájdalmat a koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok egy új kutatás szerint.

A hosszú ideje vélt mellékhatás sokakat akadályozott abban, hogy szedjék az életmentő gyógyszereket – írták a tudósok.

sztatinokat azért írják fel, hogy szedésükkel megelőzhető legyen a szívroham vagy a stroke, de az izomtünetektől való félelem miatt sok páciens abbahagyja a kezelést, amivel a szív- és érrendszeri problémák kockázatának teheti ki magát.

Az új kutatás mintegy 200 angliai és walesi beteg adatait vizsgálta meg, akik nemrégiben hagyták abba a gyógyszer szedését izomfájdalmak miatt. Véletlenszerűen adtak nekik sztatint vagy hatóanyag nélküli szert, vagyis placebót a hat, egyenként kéthónapos kezelési szakaszban. Se a páciens, se orvosa nem tudta, melyik szakaszban mi a kapott szer.

A résztvevők minden kezelési szakasz végén egy 10-es skálán osztályozták, milyen izomtünetet – fájdalmat, gyengeséget, merevséget vagy görcsöt – tapasztaltak.

British Medial Journal (BMJ) friss számában megjelent tanulmányban összevetették az összes páciens válaszait, és azt találták, hogy nem volt különbség a sztatinos és a placebós kezelési szakaszok izomtünetei között.

A résztvevők 9 százaléka (18 ember) hagyta ott a kutatást elviselhetetlen izomfájdalmak miatt, míg sztatint szedett, 7 százalékuk (13 ember) akkor fejezte be a kezeléseket, amikor ugyanezt tapasztalta a hatóanyag nélküli szer szedésekor.

A kutatás végéig kitartó páciensek kétharmada döntött úgy, hogy újrakezdi a sztatin szedését. A résztvevők átlagéletkora 69,5 év volt, a tudósok szerint a pácienseknek ebben a korcsoportjában általánosak az izomtünetek.

Lancet brit orvosi lapban 2017-ben az Imperial College London kutatói tanulmányukban azt írták, hogy a mellékhatásokról szóló híradások úgy tűnik, sok embert meggyőztek, hogy maguk is tapasztalják őket. A kutatók ezt a pszichológiai jelenséget nocebóként (ártani fogok) határozták meg.

/azuzlet.hu/