Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Aggasztó jóslat: brutális szigorítások jöhetnek Magyarországon is – minden bezárhat hetekre


Aggasztó jóslat: a járvány legkeményebb hetei jönnek! De miért gondolják ezt így a politikusok és a szakértők?

Ma idén még nem tapasztalt mértékben, 4385 fővel emelkedett a kimutatott koronavírusos betegek száma. Sokan csak legyintenek: volt már ilyen, sőt, rosszabb is! De miért különösen félelmetes ez a mostani adat? Miért mondja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a következő két hét a járvány legnehezebb két hete lesz, és olyan nyomás alá kerülnek a kórházak, mint még soha?

Azért, mert az új fertőzöttek száma annak ellenére érte el ismét a novemberi szintet, hogy a korlátozó intézkedések továbbra is érvényben vannak.

És ilyen még nem történt: tavaly, a második hullámban, mikor a jelenlegi korlátozásokat bevezették, a most is hatályos intézkedések rövid úton, alig néhány héten belül elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy megfékezzék a járványt.

Most ennek nem látszik jele: a fertőzés a szigor ellenére tovább terjed. Sőt, mint ahogyan azt a csütörtök délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely is elismerte, a kabinet előtt ott a forgatókönyv, mely az esetek – és így a kórházi terhelés, és sajnos valószínűleg a halálozások – drámai növekedésével számol.

Hogy a drámai növekedés alatt mit értenek a kormány szakértői, azt sem a kancelláriaminiszter, sem a csütörtök délután videóban üzenő kormányfő nem árulták el. Ha abból indulunk ki, hogy a járvány második hullámának csúcspontján napi 6819 új beteget regisztráltak, az elhunytak napi száma pedig 193-on tetőzött, hátborzongató napokra-hetekre számíthatunk – különösen akkor, ha a szakértők a „drámai növekedést” a decemberinél is magasabbra lövik be. A szomszédos országokban már látszik a drámai végkifejlet: Szlovákiában a teljesítőképességük határára értek a kórházak, Csehországban pedig, az összeomlást elkerülendő rendkívül szigorú korlátozások bevezetésére készülnek – többek között három hétre most újra bezárnak az iskolák és óvodák, az élelmiszerboltokon, drogériákon és gyógyszertárakon kívül minden másra lakat kerül, beleértve a szolgáltatásokat is. Az emberek szabad mozgását is korlátozni fogják, ha a kormány rábólint a tervekre.

Az optimista becslések szerint húsvétig, azaz április legelejéig Magyarországon minden eddig regisztrált, azaz közel hárommillió ember kaphat Covid-ellenes oltást. Ám amíg néhány hete a kormány még a nyitásról beszélt, – sőt, erről online nemzeti konzultációt is indítottak -, addig most az a fő kérdés: vajon átvészeljük-e a valóban tömeges vakcinázottság eléréséig az időt úgy, hogy éppenséggel tovább szigorítani ne kelljen? Ezt a kérdést megválaszolni alighanem az elkövetkező napok járványadatainak elemzését követően lesz mód, és az is egészen biztos: nem csak a kórházakra, de a kormányra is a legnehezebb két hét vár a járvány elleni küzdelemben.

Indirekt/Blikk