Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ítéletidő lesz, 15 megyére adtak ki figyelmeztetést: jégre, felhőszakadás és óriási szélre is készülhetünk


Hamarosan északnyugat felől hidegfront érkezik a Kárpát-medencébe, a zivatarok pedig egyes területeken rendszerbe is szerveződhetnek. Térképen mutatjuk, hol csaphat le a mai hidegfront.

Fotó: MTI

Hamarosan északnyugat felől hidegfront érkezik a Kárpát-medencébe, a zivatarok pedig egyes területeken rendszerbe is szerveződhetnek. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a „zivatarrendszer várhatóan fokozatosan gyengülve halad keleti, délkeleti irányba. Az esti órákra erejükből veszítve átterjednek a zivatarok a Dél-Dunántúlra, a főváros térségére, illetve az ország középső harmadára is”

Figyelmeztető előrejelzés zivatarra
Figyelmeztető előrejelzés zivatarra

Az hevesebb cellákhoz – kiemelten az Észak-Dunántúlon – viharos (általában 60-90 km/h, de néhol akár 90 km/h feletti) kifutószél, jégeső (~ 2-3 cm), kisebb eséllyel felhőszakadás (rövid idő alatt ~ 25-35 mm csapadék) társulhat

– írják, majd hozzáteszik: csütörtökről péntekre virradó éjszaka kisebb számban a keleti, északkeleti országrészben is fordulhatnak elő még zivatarok.

Figyelmeztető előrejelzés felhőszakadásra
Figyelmeztető előrejelzés felhőszakadásra

A folytatásban

Pénteken a front mögött változóan felhős-napos, többfelé szeles időre van kilátás 24-29 fokos maximumokkal. Eleinte elszórtan rövid zápor, néhol gyenge zivatar még kialakulhat, délután már csak néhol keleten és az Alföld déli részén.

Szombaton sok lesz a napsütés, az időnként megjelenő felhőkből csapadék nem várható. Keleten, délkeleten helyenként még élénk lesz az északias szél. Hajnalban 10-17, délután 25-30 fokot mérhetünk.

Vasárnap pár fokkal melegebb, ragyogóan napos, csapadékmentes időre van kilátás, 29-34 fokos csúcshőmérséklettel. A déli szél nyugaton-északnyugaton megerősödik. Hétfőn sok napsütés valószínű élénk, néhol erős délies széllel. A legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti a 30-36 fokot.