Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt a bejelentés Orbán Viktortól: meghosszabbította a kormány az árstopokat


2022. október 1-ig meghosszabbította a kormány az élelmiszerár-stopot, a benzinárstopot szintén 2022. október 1-ig tolták ki, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig hosszabbították meg – derül ki Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből. Legutóbb a kormány július 1-ig hosszabbította meg az árstopokat.

ORBÁN VIKTOR / FACEBOOK

Tavaly november óta legfeljebb 480 forint lehet egy liter benzin, illetve dízel üzemanyag, emiatt literenként 20 százalékos kompenzáció jár a kutasoknak. Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy fokozatosan ki kellene vezetni a benzinár-korlátozást.

Gulyás Gergely május 26-án jelentette be, hogy a következő naptól csak a Magyarországon forgalomba helyezett autókba vásárolhatnak rögzített áron üzemanyagot, a külföldön forgalomba helyezett autók pedig piaci áron juthatnak hozzá. Az Európai Bizottság ezért levélben szólította fel Magyarországot, de a kormány döntésének következménye az is, hogy visszaélésekre csábít a 330 forintos üzemanyagár-különbözet.

Február óta hét alapvető élelmiszer árát is maximálták tavaly októberi szinten. Az árszabályozás az alábbi termékekre terjed ki:
•    kristálycukor
•    búzafinomliszt (BL 55)
•    finomított napraforgó-étolaj
•    házi sertéscomb
•    csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
•    ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej.

A kamatstop meghosszabbítása miatt a bankszektornak fájhat a feje. Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke nemrég úgy fogalmazott, hogy a meghosszabbítás éves szinten további 100 milliárd forintjába kerül a bankszektornak.

Senkinek nem jó, ha a piaci működésébe, a magánjogi szerződésekbe az állam különleges intézkedéssel beavatkozik. A kamatstop változtatás nélküli folytatásával szemben ezért a Magyar Bankszövetségnek a közelmúltban volt két konstruktív javaslata. A kamatstoppal érintett ügyfelek többsége egykori devizahiteles, akiket az állam több alkalommal már megsegített, a hitelüket szűkített kamatfelár mellett forintosították, a csökkenő kamatkörnyezetben pedig egyre alacsonyabb törlesztőrészletet fizettek

– mondta a Bankszövetség vezetője.