Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Továbbra is terjed a vírus: újabb majomhimlős fertőzötteket igazoltak Magyarországon


Újabb három majomhimlős esetet találtak Magyarországon, így hat főre emelkedett a hazai majomhimlős fertőzöttek száma – közölte a a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A fertőzöttek egy 37 éves Somogy megyei férfi, egy 39 éves és egy 33 éves budapesti férfi, akik majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót. A szakrendelők az eljárásrendnek megfelelően mintát vettek, melyeket beküldtek az NNK veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriumába, ahol igazolták és megerősítették a majomhimlő fertőzést.

A betegek általános állapota stabil, kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel. A fertőzött személyek otthonukban tartózkodnak elkülönítve.

A területileg illetékes járványügyi hatóságok a járványügyi vizsgálatokat megkezdték, a kontaktkutatások jelenleg folyamatban vannak. Az utóbbi három esettel hatra emelkedett a Magyarországon igazolt majomhimlős esetek száma, valamennyien 20-40 év közötti férfiak – tájékoztatta lapunkat a népegészségügyi központ.

Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlő gyanús tüneteket észlel magán mielőbb forduljon orvoshoz.