Hozzávalók / 4 adag
- 1 kg burgonya
- só ízlés szerint
- 5 dkg vaj
- 35 dkg finomliszt
- 10 db szilva (mérettől függően 10-15 darab)
- 10 teáskanál barna cukor
- fahéj ízlés szerint
- 1 ek vaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3 teáskanál barna cukor
elkészítés
- A burgonyákat megtisztítjuk, és sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk lehűlni.
- Hozzáadjuk a sót, a vajat, a lisztet, és tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen, 0,5-1cm-es vastagságúra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk.
- A négyzetek közepére helyezzük a félbevágott szilvákat, a magok helyére szórjuk a cukrot és a fahéjat, majd összehajtogatjuk, és gombócokat formázunk.
- Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a gombócokat, közben egy serpenyőben vajat hevítünk, és aranybarnára pirítjuk egy kevés cukor társaságában a zsemlemorzsát.
- A megfőtt gombócokat leszűrjük, a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk, majd megszórjuk porcukorral.