Hozzávalók / 11 adag
- 1 kg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg friss élesztő
- 4.2 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 db tojás (megkenéshez)
elkészítés
- A hozzávalókat egy tálba öntjük, a lisztet, a vajat, az élesztőt, cukrot és a sót, a legvégén pedig hozzáadjuk a tejet. A tej ne legyen hideg, inkább szobahőmérsékletű vagy langyos.
- A hozzávalókat összedolgozzuk, míg egy igazán kemény tésztát nem kapunk belőle. A hozzávalókat beleönthetjük egy robotgépbe, aminek dagasztó karjai vannak, ezzel igen egyszerű a dagasztás.
- A tésztát hagyjuk legalább 30-40 percig kelni. Utána legalább 12-14 egyenlő darabra osztjuk, gombócokat formázunk belőle, és sütőpappírral bélelt tepsibe tesszük a gombócokat, ezután hagyjuk kelni újabb fél órát.
- A megkelt gombócokat megkenjük egy felvert tojással, és mielőtt a sütőbe helyeznénk őket, egy tűvel megszúrjuk a tetejét. Erre azért van szükségünk, hogy sülés közben ne keletkezzen légbuborék, és ne repedjen ki a bucik oldala.
- A bucikat kb. 10-15 perc alatt 200 fokon készre sütjük.
- sütési hőfok: 200°C