Közzétette - Kategória - Életmód és Egészség tippek

Hat tipp a ráncok ellen

Több tényezőtől is függ, milyen mértékben és intenzitással ráncosodik a bőrünk. Néhány dologra azért érdemes odafigyelni – írja a HáziPatika.

Mindenki életében eljön az az idő, mikor bőrünk veszít feszességéből, rugalmasságából, és megjelennek az első apró ráncocskák. Ám több tényezőtől is függ, milyen mértékben és intenzitással ráncosodik a bőrünk. Ezek egy részét nem tudjuk befolyásolni, csak elfogadni – ilyenek a génjeink és az általuk meghatározott alapvető adottságaink.

Az öregedésért olyan, gyakran egymással összefüggő tényezők is felelősek, mint az életkor, a hormonháztartás változása, valamint a káros külső környezeti hatások és életmódunk. A káros környezeti hatások jó része kiszűrhető, és életmódunkba is csempészhetünk olyan elemeket, melyekkel késleltethetjük, lassíthatjuk ezt a folyamatot. Az éghajlati adottságok is befolyásolják bőrünk állapotát: főként a hideg levegő, a szél, vagy épp a szélsőséges meleg az, ami nyomot hagy rajta; de emellett az életmód – a dohányzás, az alváshiány, a stressz, illetve a vitaminszegény táplálkozás – is meghatározó tényező. Néhány apróságra érdemes folyamatosan odafigyelni.

Védelem a napsugarak ellen

A napsugarak energiával töltik fel testünket, javítják a közérzetet, biztosítják a szervezet számára szükséges D-vitamint, azonban a bőr öregedésének fő okozói is. Épp ezért érdemes olyan nappali arckrémet választani, mely UV-szűrőt is tartalmaz, hiszen nem csak a napozás során éri a bőrt napsugárzás. Akár egy városi séta, vagy épp egy sítúra is komoly kihívást jelenthet bőrünk számára.

Mindennapi bőrápolás

Ne feledkezzünk meg a bőr rendszeres és alapos tisztításáról, korunknak és bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumot érdemes használnunk. A tisztító kozmetikumok hidratálják, táplálják, lágyítják a bőrt, emellett pedig olyan összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek védik, nyugtatják, és antioxidánsokhoz is juttatják. Az ápolást lágy, könnyű peelinggel és pakolásokkal is kiegészíthetjük.

Legyünk aktívak.

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a testmozgás és a megfelelő táplálkozás a szervezet számára, amely egyben pozitív hatást gyakorol a bőr egészségére és megjelenésére is. A rendszeres testmozgás javítja a bőr állapotát, serkenti a vérkeringést, felszínre juttatva a friss, oxigéndús vért, így a bőr feszesebb, élénkebb színű és fiatalosabb lesz. A helyes étkezés és mozgás nélkülözhetetlen: a testmozgás pontosan ugyanúgy erősíti és javítja a bőr minőségét, ahogy a csontokra és izmokra hat.

Elegendő alvás

Az alvás szintén alapvető fontosságú a szépség megőrzésében. Bizonyára tapasztaltuk már, hogy ha éjszakába nyúlóan dolgozunk, vagy éppen egy baráti találkozó kedvéért csippentünk le a pihenésre szánt időből és nem alszunk eleget, a fáradtság meglátszik a bőrünkön is: karikák jelennek meg a szem alatt, a bőr szürkés árnyalatúvá és fakóvá válik. Az éjszaka folyamán nemcsak testünk, hanem bőrünk is pihen, új energiához jut, és ami a legfontosabb, regenerálódik. Ilyenkor használja fel és építi be a leghatékonyabban a korábban használt kozmetikumok tápláló anyagait is.