Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák, Életmód és Egészség tippek

Rossz hírt közöltek a tudós, miszerint örökre gondot okoz majd a koronavírus


Soha nem lesz a Covid-19 endemikus vírus, örökre úgy fog viselkedni, mint egy epidémiás vírus – állítja Riana MacIntrye vírusszakértő professzor a CNBC-nek.

MacIntrye arról beszélt a hírcsatornának, hogy az endémiás fertőzések fertőzésszámai lassan, az évek múlásával változnak, az epidemikus vírusoké viszont naponta, hetente dinamikusan változik. MacIntrye hangsúlyozta: a koronavírus R0-száma, amely a fertőzőképességet mutatja, 3 az omikron variánsnál, vagyis exponenciális növekedésről van szó.

„A közegészségügyi cél, hogy az effektív R-t, amely az R0 intervenciókkal korrigált mérőszáma, mint a vakcinák, maszkok és egyéb intézkedések, 1 alatt maradjon. Ha viszont az R0 1 fölött van, tipikusan újra felbukkanó epidémiás hullámokat láthatunk a légúti epidémiás fertőzések körében” – idézte szavait a portfolio.hu.

A professzor arra is kitért, hogy a koronavírus terjedési dinamikája hasonló, mint ami évszázadokon át a himlő terjedésénél volt megfigyelhető.

Nem lesz a Covidból mágikusan endemikus fertőzés, ahol a fertőzésszámok állandók lesznek hosszú időn keresztül. Folyamatosan újabb epidémiás hullámok jönnek majd, melyet a romló vakcinahatékonyság, az új variánsok, az oltatlan régiók, születésszámok és migráció okoz majd

– mondta MacIntrye.

Forrás: egeszsegkalauz.hu