Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Folytatódott az országos razzia: magyar orvosok és üzletemberek kezén kattant a bilincs


Egy nagy volumenű büntetőeljárás keretében került sor arra az összehangolt akció akcióra, melynek során 17 embert, köztük orvosokat és cégvezetőket fogtak el a hatóságok. Velük együtt már 26 gyanúsítottal szemben folyik a büntetőeljárás.

Fotó: Józsefváros újság/archív

24.hu beszámolója szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (szoros együttműködésben az NVSZ-szel és több vármegyei rendőr-főkapitánysággal) tavaly novembert óta folytat eljárást gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek vezetőivel és a velük kapcsolatban álló orvosokkal szemben bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt.

A begyűjtött információk alapján újabb olyan cégeket sikerült beazonosítani, akik nagy értékben, jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat gyógyászati segédeszközök után. Ebben az elkövetői körben összesen tizenheten voltak érintettek: 6 orvos (két szegedi, egy makói, egy szigetszentmiklósi, egy szekszárdi és egy budaörsi ortopéd orvos), 8 cégvezető (többségében szegediek, de van köztük egy ceglédberceli és egy budapesti is) és 3 alkalmazott.

A gyanú szerint a szakorvosok a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel a betegfelhajtók által hozott páciensek számára attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá vagy sem. Az ezek után járó állami támogatásokat pedig később jogosulatlanul visszaigényelték.

Január 31-én az ország több pontján egyszerre és ugyanakkor csaptak le a hatóságok, és kutatásokat tarottak a gyanúsítottak tartózkodási- és lakhelyeiken, a munkahelyeiken, illetve valamennyi érintett cég telephelyén, mely során több tucat mobiltelefont, 47 számítógépet és laptopot, cégiratokat, vényeket, méretvételi lapokat, jótállási jegyeket, illetve gyógycipőket foglalt le.

A Kiberbűnözés Elleni Főosztály nyomozói mindezeken felül összesen 1,5 terrabájtnyi adatot is kimentettek a különböző le nem foglalt számítógépekről.

A nyomozók a gyanúsítottak folyószámlájáról, illetve készpénzben összesen közel 80 millió forintot foglalt le, valamint további több mint 70 millió forintnak megfelelő vagyont vontak el, illetve zároltak.

Az elfogások során a TEK műveleti egységeire is szükség volt, mert több elkövető engedéllyel tartott lőfegyverekkel rendelkezett.

Az ügyben eljáró rendőrök mind a tizenhét elfogott személyt gyanúsítottként hallgatták ki jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint közfeladati helyezettel visszaélés miatt. Hárman szabadlábon védekeznek, egy orvos bűnügyi felügyelet alatt áll, tizenhárman pedig bűnügyi őrizetben vannak. Az ő letartóztatásuk indítványozására előterjesztést tett a KR NNI, valamint a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük