Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Vadító milliárdok: egyre nagyobb gondot okoz a vadkár Magyarországon


A legutóbbi vadászati évben 3,144 milliárd forint volt a vadkár Magyarországon – tudta meg a napi.hu az Országos Magyar Vadászkamara szakértőjétől. Ez jókora növekedést jelent a megelőző vadászati évhez képest, amikor is ez az összeg 2,5 milliárd volt.

Borítókép forrása: .heol.hu

A mezőgazdaságban okozott vadkár a vad táplálkozása, taposása, túrása vagy törése következtében a szántóföldön, a gyümölcsösben és a szőlőben a mezőgazdasági kultúra terméskiesését előidéző károsítás. Vagyis a károsításnak terméskiesést kell okozni, ebben az esetben lehet vadkárnak nevezni.

A vadászati törvény felsorolja, mely fajok okozhatnak vadkárt, ezek jelesül heten vannak, így az öt nagyvad: gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, őz, muflon, valamint még ketten, a nyúl és a fácán. Minden más esetben, legyen szó például borz, vagy róka okozta kárról, a tulajdonos a Polgári törvénykönyv alapján érvényesítheti kárigényét a vadászatra jogosulttal szemben. A napi.hu cikke szerint Magyarország vadlétszáma jóval magasabb a terület optimális vadeltartó-képességénél, így a különféle vadkárok számbelileg és a károk nagyságrendje tekintetében is komoly problémát jelentenek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük