Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Folytatódik a drágulás: Óriási bajba kerül a télen rengeteg vidéki magyar


Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni – mondta a Pénzcentrumnak a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgató-helyettese. Sulyok Csaba szerint emiatt a hazai tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben.

Képünk illusztráció Fotó: Getty Images

A szakember arról is beszélt: a tavalyi évhez képest mértékeltebb az érdeklődés a tűzifa iránt, de 2022-ben a lakossági rezsicsökkentés átalakítása miatt meglódult a lakossági kereslet, viszont ebben az időszakban a tavalyelőtti, és azt megelőző évekhez hasonlítva nagyságrendileg a szokásos szinten mozog a fakereslet. Hozzátette: arra számítanak, hogy beindul a faértékesítés, amint az időjárás ősziesre fordul.

Az árak kapcsán a szakember ismertette, hogy náluk a lágylombos tűzifa (például a nyárfa) illetve a fenyőfélék erdei köbméterenként 20 ezer forintba kerülnek, a keménylombos tűzifa (például akác) erdei köbmétere pedig 40-42 ezer forint a vállalat kirendeltségeinél. A 2023-as árakat a NEFAG Zrt. egy előzetes piackutatást követően határozta meg, a térség többi erdőgazdaságának, magánértékesítőjének köbméteráraihoz képest.

Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni: ezeket az erdőket a kitermelést követően felújítási kötelezettség is terheli, és az ehhez tartozó költségek is jelentősen megnövekedtek. Ezeket mind az egységárakban is kénytelenek érvényesíteni az erdészetek. Összességében ezért a tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben

– magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

A Pilisi Parkerdő Zrt. is közzétette az árait. A tájékoztatás szerint a lágy lombos tűzifa-alapanyag ára 2023 őszén nettó 18.000 Ft/m3 környékén alakul, a keménylombos tűzifa-alapanyag átlagára pedig nettó 30.000 Ft/m3. A „konyhakész” tűzifa – amelyet például a Tüzépeken is árusítanak – ára ennél nyilván magasabb a feldolgozási és szállítási költségek miatt – hívták fel a figyelmet.

A vállalat közölte azt is, hogy amennyiben az idei évben is maximált árat állapítanak meg a tűzifára, a Parkerdő felkészült a program ismételt lebonyolítására. Akkor ezek a köbméterárak voltak központilag érvényben: keménylombos: 30 000 Ft, lágylombos: 19 000 Ft, fenyő: 19 000 Ft.

Fontos megjegyezni azt is, hogy azoknak még többet kell fizetniük, akik nem akarnak bajlódni a tűzifa felhasogatásával. A Pénzcentrum cikkéből az is kiderült, hogy most eköbméternyi tűzifa 60 ezer és 75 ezer forint közötti áron mozog a piacon. Több nagy barkácsáruház is kitette már a kínálatba a kalodás fát, és jellemzően 1,7 köbméternyit adnak 99 ezer forintért. Ez leosztva annyit tesz, hogy kb. 58 ezer forintra jön ki egy köbméternyi, úgyhogy érdemes megnézni az áruházi ajánlatokat is!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük