Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Agrárminiszter: azért drágult az élelmiszer Magyarországon, mert korábban túl olcsó volt


Nagy István, Magyarország agrárminisztere az Inforádióban többek között azt mondta, hogy nem arról van szó, hogy nálunk a legdrágábbak az élelmiszerek, hanem arról, hogy most értük utol a világpiaci szintet.

MTI/Bruzák Noémi

Nagy István agrárminiszter arról is beszélt, hogy az ársapkák jövő év közepéig is maradhatnak, és a háború után sem várható teljes visszarendeződés az árakban – írja a HVG. A tárcavezető azonban jó hírrel is szolgált: az agrártámogatások már korábban beharangozott forrásai zöld utat kaptak.

Az elszálló magyar élelmiszerárakról Nagy István azt mondta:

„Nem az a helyzet, hogy nálunk legdrágábbak a termékek, hanem az, hogy most értük utol a világpiaci árakat. (…) Most már az élelmiszer-előállítás ugyanazon a szinten folyik, mint más országokban. Ugyanazzal a technológiával működik, ugyanaz az energiaárszint, ugyanaz a munkabér költsége. Ha minden ugyanaz, akkor mitől lenne más?”

A tárcavezető úgy vélekedik, hogy a háború végével azonnal mérséklődni fog az infláció

Elmondása szerint a szankciók felfüggesztésével visszatérnek a megfizethető energiaárak is. Ugyanakkor Nagy István hozzátette: nem szabad a háború előtti árakra számítanunk, csak az emelkedés mértéke fog csökkenni. Az energiaárakban nagy kiugrások már most sincsenek, a közeljövőben tehát nem indokolt a 10-20 százalékos áremelés az agrárminiszter szerint.

Bár azt elismerte, hogy a kiskereskedelemben az ársapkák veszteségeit már termékek árában kompenzálják a boltokban, Nagy István úgy gondolja, hogy már elmentek a falig, most csökken a forgalom. A kereskedőknek kell eldöntenie, hogy „a ritka fillér, vagy a sűrű forint fontos számukra.” Mivel a kereskedőket köti a szerződés, az élelmiszereket előállító termelőkre nem lehet kedvezőtlen hatással az ársapkák bevezetése. Ugyanakkor a kormány látja a kisboltok nehéz helyzetét, és támogatják ezek talpon maradását az úgynevezett rezsitámogatással, amely már januárban megérkezhet a 200 fő alatti települések boltjaihoz.

Nagy István azt mondta: nem kell pánikolni, nem lesz áruhiány, nem kell bespájzolni a kamrákba – szerinte a hiányt a pánikszerű vásárlások okozzák.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük