Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elképesztően jól élünk a KSH szerint: 566.800 forint volt az átlag magyar keresete


Júniusban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 566 800 forint volt Magyarországon – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fotó: Facebook

A KSH gyorstájékoztatója szerint a júniusi bruttó kereset 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 376 900, a kedvezményeket figyelembe véve 390 900 forintot ért el. A nettó bérek mediánértéke kereken 312 ezer forint volt.

Dacára ugyanakkor a bérek növekedésének, a magas infláció miatt a reálkereset 3,4 százalékkal csökkent egy év alatt. Korábban a KSH arról számolt be, hogy idén júniusban 20,1 százalékkal alakultak magasabb a fogyasztói árak, mint egy évvel azelőtt. Különösen a háztartási energiáért és az élelmiszerért kell jelentősen többet fizetnünk.

A nemzetgazdasági ágak közül a pénzügyi szolgáltatások terén alakultak a legmagasabban az átlagbérek, elérve a bruttó 949 ezer forintot. Az infokommunikáció és az energiaipar terén dolgozók bruttó 904,2 ezer és 772,7 ezer forintot keresnek átlagban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük