Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elárasztják hazánkat a német nyugdíjasok, egyre többen költöznek Magyarországra


A magyar-német kapcsolatok kutatója szerint sokan a gyerekkori Németországot vélik felfedezni Magyarországon, „azt a korszakot, amikor még úgymond rendben voltak a dolgok”.

Fotó: Pixabay

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézetének igazgatója az InfoRádióban mondta el, miszerint az elmúlt négy évben 35%-kal emelkedett a Magyarországon élő német állampolgárok száma (jelenleg összesen 22 ezren élnek életvitelszerűen hazánkban). Kifejtette, túlnyomó részük olyan nyugdíjas, aki az idős korát szeretné Magyarországon tölteni.

A német nyugdíjasok beáramlásának egyik okaként az anyagi megfontolásokat említette, ugyanis Magyarországon sokkal olcsóbban lehet ingatlant vásárolni, mint Németországban. A másik jelentős szempont a közbiztonság: hazánkban százezer főre vetítve körülbelül negyedannyi bűneset történik, mint Németországban – írta az Infostart.

Majd arra utalt, „a kedvező éghajlat, a kulináris, turisztikai attrakciók és a kulturális élvezetek is fontos szempontok a magyarországi letelepedést választó németek számára. Közülük ezt sokan úgy fogalmazzák meg, hogy a gyerekkori Németországot vélik felfedezni Magyarországon. Azt a korszakot, amikor még úgymond rendben voltak a dolgok” – fogalmazott.

Bauer Bence úgy véli, az elvándorlás a jövőben sem hagy alább, ugyanis „már most több mint tízezer olyan kérvény van a német nyugdíjfolyósító előtt, amely a nyugdíjellátás külföldi számlára való folyósítását kéri”. Végül arra is kitért, hogy a betelepülő idős németek főleg a Dunántúlon, Somogy, Veszprém, Győr-Moson és Zala vármegyékben telepednek le.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük