Adorján Béla: Együtt a Beregért! Fókuszban a Tiszát, Szamost és Krasznát övező szeméthegyek

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

Adorján Béla - Együtt a Beregért! Fókuszban a Tiszát, Szamost és Krasznát övező szeméthegyek

Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Sajnos, embere is van. Igyekezz kevesebbet törődni velük és többet azzal, ami még a világ szépségéből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is. – mondta Wass Albert.

Adorján Béla - Együtt a Beregért! Fókuszban a Tiszát, Szamost és Krasznát övező szeméthegyek (25)

Évek óta számos környezetvédő szervezet és aktivista sürget gyors és átfogó megoldást a Tiszán, Krasznán és a Szamoson oly sokszor, a vonuló árhullámmal Ukrajnából és Romániából érkező kommunális hulladék eltávolítására. Hosszú évek során az ügyben érdemi változás nem történt eddig. Bizonyára a híradásokból már sokan értesültetek arról, hogy számos alkalommal rendeltek már el készültséget a folyóink szakaszán a levonuló kommunális hulladék-szennyeződés miatt a Tiszán.

Adorján Béla - Együtt a Beregért! Fókuszban a Tiszát, Szamost és Krasznát övező szeméthegyek (38)

A Tiszát ért eddigi legnagyobb, Ukrajnából érkező kommunális szennyezés 2004-ben volt, amikor Tokajnál 2400 köbméter hulladékot távolítottak el a víz felszínéről úgy, hogy uszályokkal elállták a szennyezés útját és markolóval kiszedték a szemetet. A vízügyi szakemberek nem hivatalos információi szerint, jórészt román és ukrán vízgyűjtőről, feltehetően az ártereken elhelyezett illegális szemétlerakókból érkezik ez a jelentős mennyiségű külföldi kommunális hulladék. A Bereget és annak szívét, Vásárosnaményt átszelő folyókat is az innen érkező hulladékok szennyezi. A kommunális hulladékok veszélye kettős, hiszen nem csak nem a festői beregi táj szépségét teszi tönkre, hanem járványügyi kockázatot is jelenthet, védett környezetvédelmi területeket fenyegetve, még sincs jelenleg alkalmazható gyakorlat a hulladéktenger megállítására.

Adorján Béla - Együtt a Beregért! Fókuszban a Tiszát, Szamost és Krasznát övező szeméthegyek (9)

A környezetvédelem és a környezettudatos létforma fontos szempont az itt élő emberek számára, mint Adorján Bélának is, aki Vásárosnamény Város Képviselő-testületi tagja, illetve a Szabolcs-Szatmár -Bereg megyei Jobbik megyei elnöke is egyben. A képviselő a szakpolitikusok tétlensége okán maga nyújtott be egy javaslatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés tagjaként, arra, hogy a kormány kezdeményezzen tárgyalásokat az illetékes országokkal a Tiszán, Krasznán és a Szamoson érkező szemét problémájának hathatósabb megoldása érdekében. Természetesen a benyújtott és a közgyűlés által elfogadott javaslatát, helyszíni terepszemle előzte meg, ahol bejárta a Bereg érintett szakaszait, hogy testközelből szemrevételezhesse a beregi szakaszon kialakult helyzetet. Ottjártakor a bámulatos természeti értékekkel rendelkező beregi partszakaszok jól beazonosíthatóan külföldről érkező, kommunális hulladékkal (műanyag flakonokkal, üvegekkel) volt tele. Valóságos ,,szemétszőnyeg,, fogadta Adorján Bélát.  A szörnyű látvány okán felbuzdulva még aznap visszatért az egyik legszennyezettebb helyszínre, ahová zsákokkal érkezett (mint fogalmazott példamutatásként), s maga vette kezébe a szeméthegyek eltűntetését.

Adorján Béla - Együtt a Beregért! Fókuszban a Tiszát, Szamost és Krasznát övező szeméthegyek (3)

A szennyezett területen történő szemétszedés során rögtönzött videó közleményt is készített. A rögtönzött sajtó tájékozatón elmondta, hogy kezdeményezésével erre a nem mindennapi, életünket megkeserítő problémára szerette volna felhívni a figyelmet. Akciója során a ,,szemét helyzet,, megoldására államközi tárgyalásokat javasolt, hogy végleg megszűnhessen azon szemét tenger, mely hazánkat érinti. Beszédében összefogásra is buzdított, ahol elsősorban azon emberekhez szólt, akik nem restek tenni a környezetükért és annak megóvásáért.

Adorján Béla - Együtt a Beregért! Fókuszban a Tiszát, Szamost és Krasznát övező szeméthegyek (6)

Kérte a Beregben és Szatmárban élő embereket, hogy a három folyó mentén, közösen, együtt, ilyen és hasonló szemétszedési akcióval próbálják meg legalább élhetőbbé tenni a bennünket övező természetet. Közel 30 perces akciója során húsz darab nagyméretű szemeteszsákot töltött meg a más országokból érkező,  összeszedett hulladékkal, melynek végén ígéretet tett a kialakult helyzet megoldására és arra, hogy folyamatos akcióival próbálja majd elősegíteni az itt élő emberek tisztább, jobb közérzetet nyújtó természeti kincseinek megóvását és védelmét.

17_2017_ii_16_hatarozat

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!