Közzétette - Kategória - Egyéb

A Zengő körül (Kelet-Mecseki túra)


Hosszúhetény – Püspökszentlászló – Hettyey-forrás – Pécsvárad (Zengővárkony Rockenbauer Pál sírja) – Hosszúhetény

Táv: 20km, szk: 330m, min: 6ó, jelzés: zold_kocka_2_sav.gif kek_kocka_2_sav.gif zold_kereszt_2_sav.gif piros_kereszt_2_sav.gif

Rockenbauer Pál emlékére, szép, közepesen nehéz körtúra.

Hosszúhetény, Hetény vezér 111.jpg

Túránk Hosszúhetényből indul a zold_kocka_2_sav.gif jelzésen. A faluból kifelé haladva megtekinthetjük Hetény vezér kőbe faragott szobrát. Miután kiértünk kavicsos úton gyalogolunk a Zengő és a Hármas-hegy között. Jobbról a kek_haromszog_sav.gifjellel találkozunk, amely a Zengőről Pusztabányára tart, majd balról a kek_kocka_2_sav.gif csatlakozik –Zobákpusztáról – utunkhoz.

Rövidesen elérjük Püspökszentlászlót, ahol tornácos házak között haladunk, jobbra egy kis harangláb mellett megyünk el, majd a falu „központjában” a Hettyey-forrásnál a zold_kocka_2_sav.gif jelzés véget ér. A forrás az utóbbi években fokozatosan csökkenő tendenciát mutat. Vízhozama 0,5-3 liter/perces értékű. A forrás nevét Hettyey Sámuel püspökről kapta, és 1898-ban építették ki, azóta többször felújították. Itt megtekinthető a püspöki kastély és a hatholdas arborétum (jó fotótéma lehetőségek).

Kelet-Mecsek, A Zengő 3.jpg

Rövid pihenő után az arborétum kerítése mellett a kek_kocka_2_sav.gif jelen haladunk, majd a kerítés ezen oldalának a végénél balról a sarga_sav_2.gif jellel találkozunk, amely Kisújbányáról érkezik. Innen, továbbra is a kerítés mellet rövid, de meredek szurdokon (esős időben nehezen járható) együtt halad a sarga_sav_2.gif és kek_kocka_2_sav.gif jelzés.

Miután fölértünk az erdészeti műútra a jelzések szét vállnak, a sarga_sav_2.gif jel a Zengőre tart, mi pedig, ugyan már csak rövid szakaszon, de a kek_kocka_2_sav.gif jelzésen haladunk. Miután a kek_kocka_2_sav.gif jelzés balra letér, a Réka-völgyhöz mi a továbbiakban a műúton, jelzetlen úton gyalogolunk. Majd balról rövid szakaszon a piros_kereszt_2_sav.gif jelzés csatlakozik túránkhoz, de csakhamar le is tér és keleti irányba a Zengőre tart.

Rockenbauer Pál sírja.jpgTúránk ismét turistajelzés nélkül műúton halad, de rövid idő után, rövid ideig a balról csatlakozó Óbányáról érkező zold_kereszt_2_sav.gif jelzésen gyalogolunk, majd miután elérjük (északi irányból)Pécsváradot a templomnál balra fordulunk és a piros_kereszt_2_sav.gif jelzésen családi házak, pincék, hétvégi házak között haladva, jobbra tekintve szép látványban lehet részünk. Később figyelnünk kell a szelídgesztenye fákra, ugyanis nincs jelölve hol kell letérni a piros_kereszt_2_sav.gif jelzésről balra. Miután letértünk a jelzésről már Zengővárkonyban vagyunk és elérjükRockenbauer Pál sírját. Biológusként végzett az egyetemen. Az első és utolsó munkahelye a Magyar Televízió volt. Szerkesztő és rendezőként, főleg ismeretterjesztő és természetfilmek készítésében jeleskedett, melynek kapcsán első magyarként bejárta mind az öt kontinenst. Lelkes híve volt a magyar hegymászásnak, sokat tett annak népszerűsítésében. Hamvai, kívánsága szerint a Mecsek hegység lábánál, a fent említett Zengővárkonyi több száz éves szelídgesztenyésben nyugszanak, egy nagy nyers, vörös márványkő alatt. „Kéktúrázó, ha arra jársz, állj meg egy percre az oszlopnál és emlékezz arra az emberre, aki mára már legendássá vált útján készült dokumentumfilm-sorozattal megismertette mindenkivel az Országos Kéktúrát! ” Továbbiakban visszaPécsváradra ugyanazon a piros_kereszt_2_sav.gif jelzésen haladunk a templomig, ahol jöttünk. A templom után továbbra is a piros_kereszt_2_sav.gif jelzésen, kis házak közt haladva (velünk tart a zold_kereszt_2_sav.gifjelzés), keresztezi utunkat a sarga_sav_2.gif jelzés, amely balról a Pécsváradi vártól, jobbra nagyon szép úton a Zengőre tart. Családi házak, pincék társaságában a piros_kereszt_2_sav.gif jelzésen hagyjuk magunk mögött Pécsváradot, egy idő után letérünk a jelzésről balra, ami a Zengőre tartó sarga_sav_2.gif jelzésbe csatlakozik. Miután letértünk, már jelzetlen úton hosszan haladunk nyugati irányba. Túránk vége felé haladva a Zengő mindvégig tőlünk jobbra van. Hosszúheténybe beérve családi házak között haladva érjük el túránk kiindulási és egyben végpontját is.

Forrás: baranyatermeszetbarat.hu

 

Geocaching adatok

Püspökszentlászló (GCPSZL)
Szélesség N 46° 11,477′
Hosszúság E 18° 21,930′
Magasság: 426 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=280

 

 

Geocaching adatok

Rockenbauer Pál sírja (GCrock)
Szélesség N 46° 10,142′
Hosszúság E 18° 25,547′
Magasság: 271 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=422

 

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük