Közzétette - Kategória - Egyéb

Tettyei Mésztufa-barlang (Pécs)


 

tettyei_mesztufa_barlang_2.jpgTettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény, az üregrendszer a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. Egykor ezek a föld alatti üregek lakóhelyként is funkcionáltak.

A Tettye (horvátul Tekija) Pécs városának egyik legfestőibb tája parkkal, romokkal, barlanggal és arborétummal. A Tettye-völgy jelenlegi felszíne a kőzetek ezer éven át folytatott bányászatával alakult ki. Az egykori kőfejtők, ahonnan a bányászott kőanyagokat Pécs egész területén felhasználták, mára szinte teljesen beépültek. A Tettye patak mentén egykor vízenergiával működő malmok megszűntek az ivóvíz hálózat kiépítésének következtében, az átalakult felszín egyik teraszán megépült Szathmáry György püspök reneszánsz villapalotája.

tettyei_mesztufa_barlang_1.jpgA Pécsett található Tettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény. Az üregrendszer a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. Egykor ezek a föld alatti üregek lakóhelyként is funkcionáltak. Az 1900-as évek elején igazi turista-attrakció volt az akkor „pokol kapujaként” emlegetett Tettye-barlang, belsejében egy félelmetes sárkánnyal. Ez a misztikus, föld alatti üregrendszer minden egész és fél órában induló, élményszerű vezetés keretében látogatható!

tettyei_mesztufa_barlang_3.jpgAz 1900-as évek elején igazi turista-attrakció volt az akkor „pokol kapujaként” emlegetett Tettye-barlang, belsejében egy félelmetes sárkánnyal. Ez a misztikus, földalatti üregrendszer mostantól interaktív kiállítással várja a látogatókat.

 

 

 

 

Látványosságok a barlangban:

Látványelemek:

 1. Sárkány
 2. Tettye- és barlangtörténeti animáció
 3. Barlanglakás
 4. Kőbemutató – mecseki mészkőtípusok és az abból épített jellegzetes pécsi épületek
 5. A karszt működése – működő makett
 6. Barlanglakás
 7. Mésztufa-kukucskáló

Tablók:

 1. A Tettye a magyar irodalomban
 2. Reéh György (1862-1932) – „A Tettye koronázatlan királya”
 3. A Tettye eredeti, természetes állapotában és az ókorban
 4. A Tettye a középkorban és a török-korban
 5. Tettye a XIX-XX. században
 6. A Tettye régen és ma

Vezetések fél óránként indulnak, az utolsó vezetés zárás előtt 30 perccel. Csoport létszám: maximum 30 fő. Nagyobb létszámú csoportok esetében, előzetes egyeztetést követően a Tettyei Mésztufa-barlang nyitvatartási időn kívül is fogad vendégeket.

 

Geocaching adatok

Pécsi séta – a városfalon innen és túl (GCTUKE)
Szélesség N 46° 4,929′
Hosszúság E 18° 14,036′
Magasság: 192 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Multi geoláda (3H+3V)

http://geocaching.hu/caches.geo?id=872

Geocaching adatok

Tettyei romok (GCTERO)
Szélesség N 46° 5,239′
Hosszúság E 18° 14,155′
Magasság: 248 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=860

 

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük