Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Visszaesett a cigarettacsempészet, rekord összegeket költünk dohánytermékekre


Lélektani határt lépett át a dohánytermékekre költött összeg itthon, miközben a cigaretták iránti kereslet stagnál, a vágott dohányé pedig csökken. A csempészek vagy pihennek, vagy a háború miatt a NAV nem tudja nyakon csípni őket írja a portfolio.hu.

Fotók: NAV

Tovább emelkedett a dohánytermékekre költött pénzösszeg a tavalyi harmadik negyedévben és most először átlépte a 300 milliárd forintos határt (305 milliárd). 2021 októbere és tavaly szeptember között közel 1070 milliárd forint ment el a trafikokban csak dohányárura. Egy évvel korábban ez még 942 milliárd forint volt.

Tavaly augusztus és szeptember között a dohánytermékek ára átlagosan 10,9 százalékkal emelkedett. Emlékezetes, hogy éveken át ez a termékcsoport vezette a „drágulási toplistát” itthon, de mostanra már fel sem kapjuk a fejünket egy ilyen áremelkedés láttán.Mivel a trafikokban hagyott pénz ennél nagyobb mértékben, 13,8 százalékkal emelkedett, 2,9 százalékos reálnövekedésről beszélhetünk, azonban nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ennyivel többet füstöltek az emberek, hiszen a dohánypiacon folyamatos a mozgás, egyre többen teszik le a hagyományos cigarettát és kezdenek el dohányt tölteni vagy próbálnak ki egy alternatív megoldást, mint az elektromos cigaretta, vagy a hevítéses eszközök.

Emellett ott van a csempészet, amelyről csak becslések állnak rendelkezésre, ráadásul a feketén behozott cigaretta egy jelentős része Ukrajnából származik. A háború pedig egyik oldalról jelentheti azt, hogy kevésbé aktívak a csempészek, de nem kizárt, hogy olyan nagy lett az Ukrajnából Magyarországra tartó személyforgalom, hogy a hatóságok nem képesek követni az ide érkező dohány útját.

UTÓBBIT TÁMASZTJA ALÁ, HOGY A NAV IDÉN AZ ELSŐ 9 HÓNAPBAN 17,6 MILLIÓ SZÁLAT FOGLALT LE A CSEMPÉSZEKTŐL, 2021-BEN PEDIG ENNEK A 10-SZERESÉT 175 MILLIÓT. HASONLÓ ARÁNY LÁTHATÓ A FOGYASZTÁSI DOHÁNY ESETÉBEN IS.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük