Közzétette - Kategória - Egyéb

Visegrádi túra


Visegrád, Apátkúti-völgy 1396.jpegVisegrádi Révátkelő-Pilisszentlászló piros_sav.jpeg
Nehézségi fok: Közepes
A túra hossza:16km
Várható időtartam:6 óra 20 perc+pihenőidő

Túraleírás:
Az Apátkúti-völgyben a piros_sav.jpeg sávon a patak mentén vezet az út Pilisszentlászlóra, a csodálatos természeti környezetben épült kis erdei faluba.
A visszaút: Lepence-völgyön keresztül a zold_sav.jpeg sávon vezet vissza a 11-es számú főútra, vagy az országos kek_sav.jpeg jelzésen, a Nagy-Villám hegy érintésével térünk vissza Visegrádra.
Apátkúti-völgy alsó szakaszán az Ördögmalom-vízesést érdemes megtekinteni.

Visegrád, Apátkúti-völgy 1415.jpegA Magda-forráshoz kb. 15 lépcsőfok vezet le az aszfaltúttól.

A réten padok, asztalok, tűzrakóhelyek és fából faragott játékok várják a látogatókat.

A Millecentenáriumi emlékmű mellett elhaladva lehet eljutni az Apátkúti vadászházig.

Innen egy kis kellemes erdei „túra” kínálkozik az innen 1,5 kilométerre lévő Kaán-forrásig, bár a nem túl meredek, viszont hosszú út fárasztó lehet. Finom vize miatt nem csak a visegrádiak, hanem messzeföldről érkező turisták is szívesen megteszik ezt a hangulatos utat!
Az autóútról egy meredeken induló göröngyös út vezet a forráshoz, másik megközelítés az úton egy sorompó után hosszú lépcsősoron keresztül kínálkozik.
piros_sav.jpeg sávon a patokot követve jutunk be Pilisszentlászlóra, majd folytathatjuk útunkat a kek_sav.jpeg vagy zold_sav.jpeg sávon térünk vissza Visegrádra.

Visegrádi fellegvár:

Visegradi fellegvar.jpgA ma látogatható Fellegvár nem az első vár, amely itt épült. Az első vár, amely a tatárjárás során pusztult el, a Sibrik-dombon, az egykori római tábor alapjaira épült.

A visegrádi kettős várrendszert 1250-1260 körül építette IV. Béla király és felesége Lascaric Mária királyné, a királynő hozományából. A vár a hegycsúcsot övező erődítésfalakból, két toronyból és egy lakópalotából állt. A későbbi korokban a fővárost ide helyező Károly Róbert király bővítette a várat, s itt került sor az 1335-ös híres királytalálkozóra is. A várat Luxemburgi Zsigmond idején tovább korszerűsítették, vélhetően ekkor készült el az asszonyház is.

A Fellegvárat az Alsóvárral völgyzárófal kötötte össze, mely egésze a Duna partjáig tartott, majd ott őrtoronyban végződött. A völgyzárófalakon vezetett az a középkori, Esztergomból Budáig tartó út, melyet északon a kaputorony, délen pedig egy kapu zárt le.

Mátyás király uralkodása idején a vár palotaszárnyait teljesen felújították.

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük