Közzétette - Kategória - Egyéb

Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely


Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely 1.jpgA Békés megyében található Vésztő melletti Mágori-domb csupán kilenc méter magas, és első ránézésre nem is tűnik különlegesnek. Azonban ez az apró csoda olyan titkokat rejt, amilyeneket hazánkban csupán néhány hely, maga a domb ugyanis nem áll másból, mint a történelem különféle építőköveiből, az elmúlt korokban egymásra épült apró településekből. Az egyiptomi piramisokkal egyidős leletek.

 

Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely 5.jpgAz 1960-as évek végéig nem kutatták, legfeljebb a helyi múzeumok munkatársai gyanakodtak rá, hogy valaminek kellett ott lennie, ha az 1930-as évek óta minden komolyabb földmunkánál különféle korokból származó leleteket forgattak ki a földből a munkások. Az első próbaásatásra aztán 1968-ban került sor, és egy középkori temető került a felszínre. Két esztendő múltán találták meg a dombtetőn épített monostor első nyomait.

Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely 4.jpgA Csolt nemzetség alapította monostor nyolc éven át tartó feltárása közben kiderült, hogy alatta bronzkori település búvik meg, az alatt pedig még régebbi kultúrrétegek. Összességében tehát az egész Mágori-domb emberkéz műve, egymást követő népek, nemzedékek telepedtek le újra meg újra a Sebes-Körös erdős-vizes vidékén, és választották otthonuknak a mind magasabb száraz területet. Az egyiptomi piramisokkal egyidős leletek.

Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely 2.jpgAz első telepesek még az újkőkorban – i. e. 3500-2600 között, tehát az Egyiptomi Óbirodalommal egy időben – érkeztek a helyszínre.

E terület akkoriban még csak két méter magas volt, azaz a folyó vize már nem érte el, csak körülfutotta a legmagasabb állásnál is. Az első letelepedőket újabb és újabb népek követték.

 

Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely 3.jpgIttlétük eredményeképpen nőtt hét métert a domb, kilenc építési periódus alatt, melynek minden egyes rétegét a megelőző falu elegyengetett omladékára építették.

A legtöbb letelepülő földművelő volt, kőből és csontokból készült szerszámokkal művelte a talajt – és emellett persze halászott, pákászott, gyűjtögetett, vadászott is a környéken.

Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely 6.jpgA hazatérő magyarok, mint mindenki, aki itt élt előttük, hamarosan használatba vették a kínálkozó dombot. Nem tudni, hogy kik települtek le itt először, az viszont már biztos, hogy a 10. században ez a táj a nyugati kereszténység felvétele és a feudális függelmi viszonyok ellen tiltakozó pogánylázadást vezérlő Vata nemzetségének volt a birtoka.

Vata rokonsága sokáig birtokolta ezt a szállásterületet, és közülük vette eredetét az a Csolt nemzetség is, amelyik a Mágori-domb tetején több templomot és egy monostort épített.

Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely 7.jpgAz első templomuk bizánci rítust követő, valószínűleg freskókkal díszített építmény volt, és a pogánylázadás során ment tönkre. Helyébe új, immár latin rítusú egyház került, melyet több ízben is át-, illetve újraépítettek, növeltek. A legnagyobb már kifejezetten impozáns méretű lehetett: három hajója volt, hosszát 30, szélességét majdnem 13 méternek mutatta meg a Juhász Irén régész vezette ásatás. Ettől a nagy templomtól délre épült fel, valószínűleg a 12. század végén, román stílusban, a monostor U alakú épületcsoportja.

A török időkben mindez elenyészett, úgyhogy a Wenckheim család tagjai borospincéjüket 1810-1812-ben belevágták a Mágori-dombba. A feltárások eredményeit ma három helyen, háromféle módon mutatja meg a területet gondozó múzeumi szervezet. A Wenckheim-pincében a leletek állandó kiállítása szemlélhető meg.

Geocaching adatok

Csolt-monostor Vésztő-Mágoron (GCVMAG)
Szélesség N 46° 56,391′
Hosszúság E 21° 12,961′
Magasság: 90 m
Megye/ország: Békés
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=526

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük