Közzétette - Kategória - Egyéb

Vértesszőlős Őstelep


vertesszolos_ostelep_2.jpgVértesszőlős község Komárom-Esztergom megyében, Tatabányától 2 km-re északnyugatra, a Kisalföldön, a Gerecse lábánál, az Által-ér völgyében fekszik. Írásos források 1244-ben említik először mint királyi vincellérek által lakott falut.

Vértesszőlős mellett több mészkőbánya is található, amelyekben édesvízi mészkövet (mésztufát, travertint) bányásztak. Ez a mészkőréteg annak a legutóbbi időkig tartó hőforrás-tevékenységnek az eredménye, amely a gerecsei dolomitrög mentén húzódó geológiai törések következtében jött létre.

vertesszolos_ostelep_4.jpgVértesszőlős egyik ilyen mésztufabányája területén 1962-ben Pécsi Márton geográfus őskori maradványokat tartalmazó kőzetrétegre bukkant, melyre alapozva a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia ásatásokat indított a bányában.

Az 1963 és 1968 között Vértes László által vezetett sikeres feltárási munkálatok során több, egymás feletti kultúrrétegben alsó paleolitikumi (kb. 350.000 éves) előember-telepet tártak fel, ahol egy előember (Homo erectus seu sapiens paleohungaricus: „Sámuel”) nyakszirtcsontját, valamint két gyermekfogat, továbbá sok kőeszközt (pattintott kavicsszerszámot: “choppert”), tüzelési helyeket, ősállatcsontokat, iszapban megkövesedett ősállat-nyomokat, később az őskori ember egy lábnyomát találták meg.

A hajdani leletfeltárások helyszíne 1968 óta “Őstelep Vértesszőlős” néven, a Magyar Nemzeti Múzeum bemutatóhelye, szépen kialakított, parkosított környezet. A védőépületekkel óvott leletegyüttest szabadtéri múzeumként mutatják be. Az őstelep 38 hektáros, kerítéssel óvott területét 1976 óta természetvédelmi terület-ként tartják nyilván.

Séta a bemutatóhelyen

vertesszolos_ostelep_3.jpgVértes László 1962-től 1968-ig öt ásatási ciklusban tárta fel akiállítóhelyen jelenleg is látható lelőhelyeket. A szaktudományvéleménye szerint „Vértesszőlős jelentősége alapvető az emberszármazását illetően. Mind régészeti, mind embertani, mindjégkor-földtani szempontból egyedülálló.”

A Magyar Nemzeti Múzeum bemutatóhelye elénk tárja az Által-ér teraszait, amelyekben az első eszközöket és csontokat fölfedezték. Az öt ásatási szezon alatt négy különböző időszak leletanyaga került elő. A bemutatóhelyen tájékoztató táblákat találunk az egykor itt élt emberősünkről, az Arcantrophusról és a jégkorszak állat- és növényvilágáról. A feltárt eszközkészlet – kavicsból pattintott darabokról van szó – a különböző kultúrrétegekben csak kis eltéréseket mutat.

A rétegekben vizsgálták a rengeteg levél- és terméslenyomatot és virágpormaradványt is, e területen Skoflek István mutatott fel jelentős eredményeket. Gazdag a lelőhely állatcsontanyaga: a csontdarabok, fogak mellett a hármas számú lelőhelyen láthatók a híres „dagonyászott” lábnyomok, amelyek őstulkoktól, ősszarvasoktól, őslovaktól – és emberőseinktől – származnak, az egykori hévvizes források gazdag élővilágát fölidézve.

vertesszolos_ostelep_5.jpgA legnagyobb szenzációt kétségtelenül az 1965-ben előkerült négy emberi tejfog és egy felnőtt férfi nyakszirtcsontja jelenti, amelyek kora kb. 350 ezer év. Az itt élő ember tüzet gyújtani ugyan még nem tudott, feltehetően a természettől „ellopott” tüzet őrizte és használta is barlangjában.

A bemutatóhelyen az ember fejlődését mutató táblák, az eredeti állapotban feltárt, üveg mögött bemutatott kultúrrétegek mellett a leglátványosabb az egykori „dagonya” fölé emelt körpavilon ablakai mögül előtáruló lábnyomrengeteg. A bemutatóhely teljes területe különben – növény- és állatvilága is – természetvédelem alatt áll.

A bemutatóhely kerekesszékkel is látogatható.

Cím: 2837.Vértesszőlős, Vértes László park 1.
Telefonszám: 34/710-350
Nyitva tartás:
ápr. 9-től aug. 31-ig
hétköznap: 10-15h
vasár- és ünnepnap: 10-18h
szept. 1-től 30-ig:
hétköznap: 10-15h
vasár- és ünnepnap: 10h-17h
okt. 1-től 31-ig:
hétköznap: 10h-15h
vasár- és ünnepnap: 10-16h

Geocaching adatok

Samu (GCSamu)
Szélesség N 47° 37,594′
Hosszúság E 18° 23,113′
Magasság: 193 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=453

Nagyobb térképért klikk a képre!

 

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük