Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Veszélyes internetes csalástípus terjed, sokan mégsem mennek a rendőrségre


Újabb csalástípus ütötte fel a fejét az interneten: a rosszindulatúak sok embertől lopnak kis összegeket. Az áldozatok nem jelentik a kárt a rendőrségnek, a tettesek így büntetlenek maradnak, viszont összességében mégis vagyonokat keresnek.

A Covid-19 járványt kihasználva

EGY ÚJ KIBERBŰNÖZÉSI BŰNÖZÉSI FORMA TERJED VILÁGSZERTE, AMELYNEK NEVE „CSENDES LOPÁS” (SILENT STEALING), ÉS LÉNYEGE AZ, HOGY A BŰNÖZŐK NEM NAGY ÖSSZEGEKET SZEREZNEK MEG, HANEM CSUPÁN PÁR FONTOT, EURÓT, AZT VISZONT RENGETEG EMBERTŐL.

A Computerworld arról ír, hogy erre a technikára a Royal United Services Institute (RUSI) nevű brit agytröszt figyelt fel. A szervezet szerint ez a módszer azért jövedelmező a bűnözők számára, mert a kárvallottak a szerény veszteséget kisebb valószínűséggel jelentik a hatóságoknak, és inkább legyintenek az ügyre, mintsem hogy a járvány kellős közepén a rendőrségre menjenek panaszukkal. A csalók így gyakorlatilag észrevétlenül ténykedhetnek, de mivel rengeteg áldozatot kopasztanak meg, összességében mégis busás haszonra tesznek szert – írja a SkyNews.

A csalók kezére játszik, hogy egyre könnyebb az interneten olyan személyes adatokat vásárolni, amelyeket valamilyen korábbi adatlopásban szereztek meg a hekkerek, és ezen információk birtokában a bűnözők könnyen el tudják tulajdonítani áldozataik személyazonosságát. A járvány miatt ráadásul rengetegen dolgoznak otthonról, és ez halmozottan sebezhetővé teszi őket az internetes támadásokkal szemben.


Don`t copy text!