Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Figyelhetnek a laptopod kameráján keresztül? Ekkora a valószínűsége


A technika irányította világban mára nyilvánvalóvá vált, hogy a személyes adataink könnyebben hozzáférhetőek mások számára, mint bármikor.

Photoboyko/istockphoto.com

Ha a Fehér Ház oldalát meg tudják hekkelni, akkor minden bizonnyal a te e-mailezésed feltörése sem jelent akadályt egy tapasztalt kiberbűnözőnek, mégis minden nap használjuk a laptopunkat, telefonunkat érzékeny információk megosztására vagy akár pénzügyek intézésére is. Vajon van okunk a félelemre? Mekkora az esélye annak, hogy a laptopod kameráján keresztül valaki tényleg kémkedik utánad? Az rd.com egy inernetbiztonsági szakértőt kérdezett meg erről.

Ha van egy modern technológiai eszközöd, akkor szinte bizonyos, hogy azon egy kamera is van, ami minden alkalommal feléd néz, amikor a képernyőre pillantasz. Az ilyen, beleegyezésed és tudtod nélkül készült felvételek pedig potenciálisan kiköthetnek az internetes feketepiacon, vagy zsarolásra használhatják őket. Ezért van, hogy sokan inkább leragasztják a laptopjuk kameráját, ezzel fizikailag megakadályozva, hogy az intim pillanataik láthatóvá váljanak még akkor is, ha valaki a távolból képes bekapcsolni a kamerájukat.

Nem sci-fi, hanem valóság

A tipp nem teljesen a paranoián alapul. 2014-ben zajlott az FBI eddigi legnagyobb kiberakciója, amelynek során több mint 12 országban rengeteg webkamera-hackert tartóztattak le. A hackerek által használt, Blackshades nevű program egy jelentés szerint hozzáférést biztosított az áldozatok számítógépén tárolt „fényképekhez és egyéb fájlokhoz, és rögzítette az áldozat billentyűzetén beírt összes billentyűleütést”. Ez lehetővé tette a támadóknak, hogy ellopják a jelszavakat az áldozatok online fiókjaihoz. Sőt, még a lapotopok webkameráját is aktiválni tudják, hogy kémkedhessenek utánuk – mindezt teljes titokban.

Számos internetkapcsolattal rendelkező webkamerának saját IP-címe van a távoli hozzáférés engedélyezéséhez, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül csatlakozz a webkamerához a világ bármely pontjáról. Ha azonban a kamerádat nem védi egy erős jelszó (és sokat nem az véd), akkor ez sokkal könnyebbé teszi a hackerek behatolását.

Ami a számítógéphez kapcsolódó, vagy laptopokba épített kamerákat illeti, a hackerek kémprogramokat használhatnak a hozzáféréshez. Ezeket egy gyanús fájl letöltésével vagy egy rossz linkre kattintással te magad telepíted akaratodon kívül a számítógépedre.

Mit mond a szakértő?
„Nagyjából biztos vagyok benne, hogy a saját számítógépemet nem fertőzik meg rosszindulatú programok – egyelőre” – mondja Mikko Hermanni Hyppönen, számítógép-biztonsági szakértő és rovatvezető, aki az 1990-es évek óta segítette a az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos esetekben a hatóságokat. „Mégis letakarom a kamerámat, csak hogy minden esetre fel legyek készülve. És hogy példát mutassak.”

Rengeteg olyan program van, ami kémkedhet a számítógép kameráján keresztül. Olyan eseteket is látunk, amikor bűnözők pénzt kérnek az emberektől, miután webkamerán keresztül kínos képeket gyűjtöttek róluk”

– MONDJA A SZAKÉRTŐ.Mi a megoldás?
Egy darabka öntapadós post-ittel vagy egy kis ragasztószalaggal letakarni a kamerádat a szakértő szerint tehát egyáltalán nem paranoia, inkább csak felkészülés minden eshetőségre. Sokkal nagyobb biztonságban tudhatod vele a privát teredet, ellenben nem veszíthetsz vele semmit. Ez a megoldás gyakorlatilag semmibe nem kerül, ha pedig használni szeretnéd a kamerádat, egy mozdulattal eltávolíthatod, majd ismét visszateheted a tapaszt. A papír így újból áthatolhatatlan védelmet jelent az interneten keresztül kukkolókkal szemben.

/www.bien.hu/