Közzétette - Kategória - Egyéb

Vértesszentkereszt Bencés apátság romjai


Vértesszentkereszt Bencés apátság romjai.jpgA Vértesszentkereszti bencés apátság romjait a Vértes erdejének sűrűje rejti a Gerencsérvártól 2 km-re északra, Bokod község közelében, Oroszlány közigazgatási területén.

A Vértes „vadonában”, egy emelkedésen, hatalmas fák között bukkan elénk, mint egy látomás, a kolostor romja, amelyet Oroszlány vagy Pusztavám felől közelíthetünk meg.

Vértesszentkereszt Bencés apátság romjai 4.jpgMívesen faragott kövei igazi művészettörténeti csemegeként szolgálnak a román kor és a kora gótika építészeti emlékeit fürkészőknek. A Vértes erdőrengetegében vélhetően már a bencés szerzetesek megjelenése előtt korai templom állt, amely mellett csaknem kilencszáz évvel ezelőtt bencés kolostort és templomot építettek.

A monostor alapítási évszámát nem ismerjük, ám az ismert, hogy az épületekben 1146-ban már szerzetesek éltek. Az építkezéseket Vértesszentkereszten II. Ugrin püspök kezdte el a 12. század végén, és örököse, I. Miklós ispán fejezte be a 13. század első negyedében. Az építkezésen több műhely munkája tükröződik.
Vértesszentkereszt Bencés apátság romjai 3.jpgA 13. században a korai épületegyüttestől délre hatalmas méretű, gazdag szobrászati díszítésű háromhajós, keletelt, bazilikális elrendezésű román kori templom épült.

Károly Róbert uralkodása idején a vidék királyi tulajdonba került, kedvelt vadászterületévé vált. Azokra az időkre tehető az apátság fénykora, amikor a kegyurai az uralkodók voltak.

Megközelítése:

Pusztavám felől:

Vértesszentkereszt Bencés apátság romjai 1.jpgA templommal szemben induló úton (Petőfi Sándor utca) megyünk Pusztavám-Ipartelepek felé a zold_sav.jpeg sáv jelzésen. Ezt követjük, kb. 1,6km múltán balra térünk és folytatjuk utunkat az aszfaltos erdészeti úton. Kb. 2,0km múltán elhagyja az aszfaltutat a zold_sav.jpeg sáv jelzés, de mi folytatjuk utunkat az aszfaltúton. Innen kb. 1,5km-re aszfaltút fut be balról, mi erre kanyarodunk és követjük a zold_rom_jel.gif jelzést. Elhaladunk az egykori szállítószalag alatt, kb. 750m megtétele után a fán megpillantjuk a „Vértesszentkereszt-rom” feliratú fa táblát (ha épp nincs leverve). Követjük a meredeken futó földutat, kb. 300m után megpillantjuk a kerítés mögött elhelyezkedő impozáns romokat.

Oroszlány felől:

Vértesszentkereszt Bencés apátság romjai 2.jpgA vasútállomásról kijövet jobbra kanyarodunk és követjük a piros_sav.jpeg sáv jelzést. Kiérve a főútra (kb. 250m) jobbra , a vasúti kereszteződés felé kanyarodunk (kb. 200m), de nem megyünk át rajta, előtte balra kanyarodunk. Ipari telep jelenik meg tőlünk jobbra. Hosszasan haladunk (kb. 1,5km), míg a széles Táncsics Mihály utca le nem keresztez minket. Itt a jelzés egyenesen halad tovább, mi viszont jobbra kanyarodunk. Kb. 500m haladunk tovább (elhaladunk a Bányászati Múzeum előtt), amikor is balra kanyarodunk. Ezen az aszfaltúton megyünk kb. 5,2km, ahol balról egy aszfaltút csatlakozik hozzánk, erről érkezik a zold_rom_jel.gif jelzés is. Mi egyenesen továbbmegyünk, , de kisvártatva (kb. 60m) jobbról is bejön egy aszfaltút, erre kanyarodva követjük a zold_rom_jel.gif jelzés. Elhaladunk az egykori szállítószalag alatt, kb. 750m megtétele után a fán megpillantjuk a „Vértesszentkereszt-rom” feliratú fa táblát (ha épp nincs leverve). Követjük a meredeken futó földutat, kb. 300m után megpillantjuk a kerítés mögött elhelyezkedő impozáns romokat.

Geocaching adatok

Vértesszentkereszti Kolostor (GCVeKo)
Szélesség N 47° 26,548′
Hosszúság E 18° 16,275′
Magasság: 247 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=181

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük