Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Végre egy jó hír az ünnepek előtt: harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest


Húsvétra 60 forint körül alakulhat egy darab tojás fogyasztói átlagára, ami azt jelenti, hogy a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnepkörhöz tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez.

Képünk illusztráció Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI – 

Az alacsonyabb árakban szerepet játszik, hogy a takarmányköltségek kedvező alakulása miatt a termelés költségszintje tavalyhoz képest jelentősen mérséklődött, ami a fogyasztói árakban is megjelenik – mondta Héjja Csaba, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának szenior elemzője. Mindez azt jelenti, hogy az ünnepek környékén 60 forintos átlagárra számíthatunk, ami harmadával alacsonyabb az előző év húsvétjának környékén tapasztalt szintnél.

Az Agroinform elemzéséből az is kiderül, hogy az ünnepet jellemző szezonális keresletnövekedés ellenére idén sem várhatók ellátási problémák, a hazai tojástermelők folyamatosan képesek kielégíteni az igények jelentős részét.

A hazai önellátottsági szint eléri a 80 százalékot, amit csúcsidőszakokban a kereskedelem importból egészít ki – teszi hozzá a Világgazdaság. De aki biztosra szeretne menni, már most megvásárolhatja a húsvétra tervezett mennyiséget. A hatóság szabályozása alapján a tojások 28 napos szavatossággal rendelkeznek, a készletek előre beszerzése így – megfelelő tárolási körülmények mellett – nem jár minőségi kockázattal.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2022-ben 2,5 milliárd darab tojást termeltek, 5,1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az egy főre jutó éves tojásfogyasztás átlagosan 242 darab volt, ami gyakorlatilag megegyezik az előző öt év fogyasztási szintjével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük