Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Az új szabályok léptek életbe a munkavállalók életében, ha nem figyelnek levonás jöhet


A HRportal hívta fel a figyelmet, hogy ha a munkáltató 2024. március 20. előtti napokban utalja a munkavállalónak a SZÉP-kártya juttatásait, azt a szabályok szerint 2025. március 20-ig lehet költségek levonása nélkül felhasználni. Ha később, akkor fél évet hosszabbodhat a „díjmentes” felhasználás ideje.

A SZÉP-kártya működésére vonatkozó kormányrendelet szerint minden évben május 31-én kellett figyelni a régebbi egyenlegekre, hogy teljes mértékben, költségek levonása nélkül  felhasználhassák ezt a kártyabirtokosok – hívta fel a figyelmet a hrportal.hu. Hozzátették, ezt a helyzetet egy 2022. október 6-án megjelent kormányrendelet módosította, így 2024-ben már új határidőket kell szem előtt tartani.

2022. október 15-től a feltöltés után eltelt egy évet követő március 20-ig vagy szeptember 20-ig fel nem használt egyenleg terhére 15 százalékos egyszeri díjat számít fel a szolgáltató ezeken a napokon. A díj nem számítható fel azon pénzeszközre, amely után e rendelet szerinti díjat már számoltak fel – idén március 20-án a 2022. október 15. és 2023. március 20. között feltöltött és fel nem használt egyenlegekre kell figyelni

– emlékeztetett Fata László juttatási szakértő a portál szerint.

Azt írták, hogy mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak érdemes figyelembe venni ezt az új szabályt. Ha ugyanis a munkáltató 2024. március 20. előtti napokban utalja a munkavállalók SZÉP-kártya juttatásait, azt a fenti szabályok szerint 2025. március 20-ig lehet költségek levonása nélkül felhasználni. Amennyiben ez a feltöltés pár napot csúszik, úgy fél évvel is hosszabbodhat a „díjmentes” felhasználás ideje.

A 2024. március 20. utáni napokban feltöltött SZÉP-kártya juttatásokat a jelenleg érvényes szabályok szerint 2025. szeptember 20-ig költhetik a kártyabirtokosok költségek levonása nélkül – írták.

Néhány napja beszámoltunk arról, hogy jelenleg ötmilliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon, így a kedvezményes források felhasználása, továbbá a gazdaság támogatása érdekében a kormány felkéri a SZÉP-kártya-szolgáltatókat, hogy értesítsék azon ügyfeleiket, akiknek legalább 50 ezer forintnyi, 2022. október 15-e előtt jóváírt juttatás áll rendelkezésre számláján.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük