Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Vége lehet az eddigi brutális zöldségár-drágulásnak, nagyot csökkenhet az áruk


Csúcsot döntött az elmúlt napokban a zöldségek ára Európában, így Magyarországon is – írta a Napi.hu. Ennek oka a portál szerint az, hogy komoly hiány van a legkeresettebb zöldségfélékből, így szinte elfogyott

  • a paprika,
  • a paradicsom
  • és az uborka.

Az Európai Unió országaiban viszont a fogyasztóknak nem kellett szembesülniük a Nagy-Britanniában megjelenő súlyos zöldséghiánnyal, amely végül pánikvásárláshoz, mára pedig a megvásárolható mennyiség korlátozásaihoz vezetett. A szűkös kínálat miatt ugyanakkor mindenhol több hónapos csúcsot döntött a zöldségfélék ára, az újabb drágulás pedig az évtizedek óta nem tapasztalt infláció miatt sokkal érzékenyebben érinti az embereket.

Jó hír, hogy a szezonkezdettel együtt jár a zöldségek árának érdemi és érzékelhető csökkenése, mivel egyre nagyobb tételben jelennek meg a hazai termesztésű zöldségek, amelyek április elejére már az importot is kiszorítják
– hangsúlyozták egybehangzóan a lap kérdésére a hazai kertészeti ágazat szereplői.

Hozzátették, az üzletek évek óta kizárólag a magyar zöldségféléket értékesítik, ha a szezon végéig tartó folyamatos ellátást garantálni tudják a gazdák. A friss zöldségek helyi értékesítése mindkét fél érdeke, ráadásul a szállítási költségek jelentős drágulása miatt az import áru értékesítése nem jövedelmező az üzleteknek.

Azt is borítékolták, hogya zöldségek ára várhatóan magasabb marad, mint a rekordinfláció előtti időszakban,mivel a szállítási költségek eddigi emelkedése már szinte teljes egészében beépült a fogyasztói árakba.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük