Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ingünk-gatyánk rámehet erre az élelmiszerre: Tovább drágulás jöhet a következő hónapokban


A jegybank friss elemzése alapján az év második feléig kell arra várnunk, hogy az infláció érdemben csökkenjen. Bár a vaj már 15 százalékkal olcsóbb, mint tavaly év végén, azonban a sertéshús újabb 10 százalékkal drágulhat a következő hónapokban a szakértők szerint. Az élelmiszerárstopot pedig a kormány csak akkor tervezi kivezetni, ha tartósan lassul az infláció – számolt be az RTL Híradó.

Fotó: MTI

A trappista sajt ára januártól emelkedik folyamatosan: idén már majdnem kétszer annyit kértek el érte, mint tavaly ugyanekkor. A jegybank elemzése szerint bár nem fog tovább gyorsulni az infláció, de lassulni sem fog. Úgy számolnak, hogy érdemben csak az év második felétől várható csökkenés.

Csak az év második felében csökkenhet érdemben az infláció a jegybank friss elemzése alapján – adja hírül az RTL Híradója.

A vaj már 15 százalékkal olcsóbb, mint tavaly év végén, a sertéshús viszont 10 százalékkal tovább drágulhat a következő hónapokban

– állítja Raskó György agrárközgazdász.

Olcsóbb a takarmány, mert megindult a gabonaszállítás a háború sújtotta Ukrajnából, ezért egész Európában csökken a tejtermékek ára. A forint erősödése miatt ráadásul a korábbinál kedvezőbb áron hozhatnak be külföldi termékeket a magyar kereskedők.

A hús ára azonban csúcson van az egész unióban, mert hiány keletkezett. A szakértő szerint ennek fő oka, hogy a magas takarmányárak miatt nem hízlaltak eleget. Eközben várhatóan a szárnyasok ára sem fog csökkeni a közeljövőben.

Hazánkban az élelmiszerárstop kivezetése is áremelkedéshez fog vezetni.

Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja azt mondta, az árstop csak akkor vezetik ki, ha tartósan és meggyőzően lassul az infláció.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük