Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változik a szemétszállítási rend: az egész országot érinti


Lassan, de biztosan érkeznek a barna, biohulladék-gyűjtő kukák az ország településeire. Kis csúszással, de indul a rendszer, már 3 városban elérhetőc – írja a divany.h

Hamarosan Budapesten is élesedik a komposztálható házi hulladékok gyűjtése. Mintegy 460 ezer embert és 14 települést érint a barna szemeteskukák kihelyezése. A pontos helyszíneket ITT lehet megnézni. A második körben, 2025-ben további 1,5-2 millió embert terveznek elérni, amivel megvalósul a biohulladék-program visszagyűjtése. A kukákat már osztják, az első településeken, Szolnokon, Kaposváron és Székesfehérváron már elindult, Budapest kiválasztott körzeteiben márciusban élesedik majd a biohulladék-program szelektív begyűjtése.

Egyre több lesz a barna kuka a házak mellett

Az Európai Unió még 2018-ban döntött arról, hogy 2024-től el kell kezdeni a tagállamoknak a háztartási hulladékok elkülönített gyűjtését, és 2035-re az unió komposztálható hulladékának 65 százalékát vissza kell a tagállamoknak gyűjteniük. A biohulladék szelektív gyűjtésének célja a papír, a műanyag, a fém és az üveg szeparált gyűjtéséhez és újrahasznosításához hasonlóan az, hogy kevesebb vegyes hulladék keletkezzen. Az ugyanis az égetőben vagy lerakóban landol.

A biohulladék elszállításához szükséges edények kiosztása országszerte február végén kezdődött, és márciusban is folytatódik. A lakók önkéntesen vehetnek részt a programban a kiválasztott lakásszövetkezetekben és társasházakban, Budapesten a XI., XX. és XXI. kerület kijelölt utcáiban van erre lehetőségük.

Ingatlanonként egy ötliteres, szag- és kifolyásmentes konyhai gyűjtőedényt kapnak a jelentkezők, 25 lakásonként pedig egy 120 literes, barna kukát, amelyet előre megadott napokon kell a ház elé kihelyezni.

Az év közepéig több etapban mintegy 200 ezer budapesti lakosnak fogják biztosítani a házhoz menő szelektív konyhai zöld- és élelmiszerhulladék-gyűjtési szolgáltatás lehetőségét a tervek szerint. A fővároson kívül országszerte 13 másik településen, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben indítják el a szolgáltatást – írja a mohu.hu

Szolnok volt az első vidéki város, ahol elindult a rendszer, az első begyűjtési nap február 5-én volt – közölte a helyi önkormányzat. Az ötliteres edényeket eddig megközelítőleg a háztartások fele vette át, a lakosok bármilyen más módon is gyűjthetik a konyhában keletkezett hulladékot, hiszen végeredményben a 120 literes edénybe csak bele kell önteni ezeket az anyagokat. A gyűjtőedények, a barna színű, 120 literes kukák kiszállítása Budapesten is elkezdődött.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük