Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változhat a zéró tolerancia: vizsgálják a vezetés előtti alkoholfogyasztás engedélyezésének lehetőségét


Napirendre került a járművezetés előtti alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró tolerancia szabályának enyhítése a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumban, derül ki a 24.hu témában megjelent átfogó cikkéből.

Fotó: police.hu

A lap megkereste a tárcát, ahonnan azt a választ kapta, hogy a közlekedési kultúra és a szabálykövetés növelését fontosnak tartják, ennek jegyében megkezdték a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok áttekintését. A nemzetközi példák vizsgálata során kitérnek az ittas vezetéssel kapcsolatos gyakorlatra is. Lázár a közelmúltban tartott sajtótájékoztatón beszélt az ezzel kapcsolatos munkáról, de akkor elsősorban a KRESZ és a jogosítványszerzés szabályainak áttekintésén volt a hangsúly.

A Belügyminisztérium hírlapi kacsának nevezte, hogy az alkoholfogyasztásra vonatkozó jelenleg érvényes zéró tolerancia 2008-as bevezetése után ismét enyhítenének a magyarországi szabályokon és mint írták, nem is esett szó erről az eddigi kormányüléseken, ráadásul a 24.hu forrásai szerint az enyhítés legnagyobb ellenzője éppen Pintér Sándor belügyminiszter.

Mint a cikkből kiderül, Magyarországon régóta csökken az ittasan okozott közlekedési balesetek száma, amelyekből a jelenlegi jogszabály bevezetésekor 2177 történt, tavaly viszont már csak 1192. Szintén csökkenő tendenciát mutat ugyanakkor a borfogyasztás, amire az egyik legismertebb magyar borász, Bock József hívta fel a figyelmet. Míg az előző évtized elején 22-24 litert ittak a magyarok fejenként, átlagosan, addig ez a szám napjainkban 15-16 liter.

A borász szakma ez ügyben megszólaló képviselői nemzetközi példákra támaszkodva szorgalmazzák, hogy kis mennyiségben a járművezetők is fogyaszthassanak alkoholt, a nemzetközi gyakorlat viszont eltérő, hiszen bizonyos országokban (így Franciaországban és Belgiumban vagy éppen Görögországban) egy pohár sör vagy bor belefér, illetve 0,5, máshol pedig 0,2 ezrelék véralkoholszint alatt senkit nem vonnak felelősségre egy ellenőrzés során, máshol viszont ugyanúgy nem lehet inni vezetés előtt, mint nálunk.

Az alkoholtolerancia egyéni adottságokon múlik és a Napi.hu megrendelésére készített három évvel ezelőtti felmérés szerint a válaszadók többsége megfelelőnek találja a mostani szigort. Magyarországon 0,5 ezrelékes határ alatt nem indítanak büntetőeljárást a megszondáztatott járművezetővel szemben, hiszen a határértékig szabálysértésnek számít az alkoholfogyasztást követő vezetés.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük