Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Módosult a vadászati törvény: nagyon rosszul járhatnak a magyar autósok vadbaleset esetén


Ezentúl szinte minden esetben az autósok lesznek hibásak vadgázolás esetén – olvasható egy szaklap írásában.

Forrás: Shutterstock

Július elsején lépett hatályba a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény módosítása. A vezess.hu ennek apropóján kérdezte a D.A.S. Jogszervizt.

Rájuk hivatkozva azt írják: Az új jogszabály szerint nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén,

kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.

Magyarán ez azt jelenti, ha a vad nem azért keveredett az útra, mert éppen űzték, lőtték vagy hajtották, akkor a vadásztársaság felelőssége a törvénymódosítás értelmében nem lehetséges. Fontos látni, hogy ezen a ponton felmerül annak potenciális lehetősége, hogy az autóvezetővel szemben a vadásztársaság fog igénnyel fellépni az elgázolt, tulajdonába tartozó vad megtérítésével kapcsolatban.

A D.A.S. azt javasolja, hogy vadgázolás esetén azonnal hívjanak rendőrt a károsultak, majd nagyon részletesen végezzék el a helyszínelés, illetve rövid időn belül vegyék fel a kapcsolatot a vadásztársasággal.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük