Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák, Életmód és Egészség tippek

Változás jöhet a vérnyomásmérő és egyéb orvostechnikai eszközök vásárlásánál


Kötelező regisztrációhoz kötné egy jogszabály-módosítási javaslat az orvosi készülékek forgalmazását. Nemcsak a vérnyomásmérő, hanem a vércukormérő, és az összes többi orvostechnikai eszköz árusítását is. Az ATV Híradó riportja.

A mindennapi rutin részét jelenti sokaknál a vérnyomásmérés. Percek kérdése, és a készülék már jelzi is, hogy van-e ok az aggodalmora.

Egy jogszabály-módosítási javaslat most kötelező regisztrációhoz kötné a készülékek forgalmazását. Nemcsak a vérnyomásmérő, hanem a vércukormérő, és az összes többi orvostechnikai eszköz árusítását is. Ez egy korábbi uniós rendelet miatt szükséges. Az adatok az országos gyógyszerészeti intézet által fenntartott Nemzeti Orvostechnikai Regiszterbe kerülnének

 A rendszer már februárban élesedett volna, a szakmai szervezetek lobbija azonban ezt a nyárra tolta.

A Híradó több gyógyszertárat  is keresett, de senki nem akart nyilatkozni. Azt viszont elmondták a módosítás kapcsán, hogy az nemcsak plusz adminisztrációt, hanem plusz anyagi terhet is ró rájuk. Több száz termékkör van, és 60 termékkör regisztrációja 66 ezer forintba kerül. Újabb termékkörök regisztrációja újabb összegeket emészt fel, így félő, hogy további termékkörök már nem kerülnek be a kínálatukba.

Közben a gyógyászati segédeszközök piacán is egyre több olyan eszköz van, ami jelenleg nem elérhető. Ilyen például egy járást segítő eszköz, a fürdetőszék, a fürdőkád ülőke, a szobai mobil-wc, és az elektromos moped is.

„Ahol nagyon kritikus a helyzet, az elsősorban az inkontincencia ellátás termékei, tehát a betétek és a pelenkák, itt az is nagyon fontos, hogy ez körülbelül országosan 200.000 embert érint” – mondta Rásky László Híradónknak.

Az Orvostechnikai Szövetség sürgős beavatkozást követel. Több ezer terméknek van ugyanis hatósági ára, ami csaknem két évtizede nem változott. A szervezet szerdán az EMMI-vel is tárgyalt. A szaktárca szóbeli ígéretet tett azoknak a termékeknek a beszerzésére, amelyekhez már most sem lehet hozzájutni a közfinanszírozott ár alatt.

„És állítólag szintén kodifikáció alatt van egy olyan döntés, ami erre a célra 3 milliárd forintot csoportosít át. Itt fontos megjegyezni, hogy nem plusz forrásról van szó, hanem ez egyébként a segédeszköz-támogatás rendelkezésre áló költségvetési keretéből kerül dedikálásra” – magyarázta Rásky.

A szövetség főtitkára még szélesebb beavatkozást tartana kívánatosnak.

/www.atv.hu/