Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Üzent a miniszter a vidéki Magyarországnak: A kormánynak fontos a vidék és annak fejlesztése


A vidék fejlesztésének fontosságáról és turizmussal való kapcsolatáról beszélt Lázár János építési és közlekedési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tokajon , az ötcsillagos Minaro Hotel átadásán.

Borítókép: MTI/Vajda János

Lázár János úgy fogalmazott, a Fideszes politikusok, köztük ő is azt gondolják, „ez az ország még nincs kész”, és Magyarország az Európai Unió átlagos fejlettségéhez képest 70-80 százalékos sávban tartózkodik. Hozzátette, biztosak abban, hogy az ország tartalékát a vidék jelenti, és a kormány célja kettős ezen a területen.

Egyrészt szeretnének létrehozni a Miskolc-Debrecen-Nyíregyháza övezetben egy olyan gazdasági zónát, amely Magyarország legfejlettebb ipari gazdasági övezetévé válik, és amely versenyképes lesz Budapesttel és Győrrel. Hangsúlyozta, önmagában a debreceni gazdasági övezet fejlesztése ezermilliárd forintos kiadást fog jelenteni a következő években. Ehhez nagyban hozzá fog járulni a vidéki turizmus fejlesztése – tette hozzá.

A miniszter kiemelte: egy ötcsillagos szálloda egy térség számára olyan befektetés, amely bizonyítja, hogy nemcsak élni lesz jó vidéken, hanem befektetni is érdemes.

Ehhez szeretne hozzájárulni a kormány amikor az infrastruktúrát fejleszti – hangsúlyozta Lázár János. Legnagyobb sikerükként említette a Miskolc-Kassa autópálya megépítését, valamint kiemelte a 37-es út négysávosítását és a Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program elindítását. Kijelentette: a kormány elszánt Tokaj további fejlesztésében és a lehetőségek biztosításában.

A megnyitón Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a beruházás által létrejött új munkahelyek összeköthetők a térség adottságaival és a turizmussal. A térségben vérehajtott fejlesztések között említette a tokaji Bodrog parti sétányt, a belváros rehabilitációját, kerékpárutak építését és a vízi turizmus fejlesztését. Ezek a fejlesztések egymást és a térségben élőket erősítik – húzta alá.

Szepesi Richárd, a beruházó Dreamland Holding Zrt. tulajdonosa ismertette: a tízhektáros területen egy száz szobás szállodát építettek fel, mellette egy másik projekt keretében egy rendezvényhelyszínt fejlesztettek, ahol főzőstúdió is van.

Tájékoztatása szerint a Minaro Hotelt az Accor nemzetközi szállodalánc üzemelteti majd MGallery márkanév alatt. Hangoztatta: Tokajnak van olyan világhírneve, hogy a fizetőképes magyar vendégkör mellett fizetőképes külföldi vendégeket is vonzani fog.

Vécsey Róbert, a Dreamland Holding Zrt. beruházási igazgatója a közmédiának nyilatkozva elmondta, a fejlesztés összköltsége 9,8 milliárd forint volt, ehhez 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutottak. Hozzátette, a szálloda mellett épült rendezvényhelyszín és főzőstúdió önmagában 1 milliárd 60 millió forintba került, és szinte teljesen állami támogatásból épült.

Elmondása szerint a szálloda tavaly novemberben nyitott meg, és idén májusra a forgalom eléri a tervezett szintet. A cél, hogy a harmadik-negyedik évre beálljon a normál üzemeltetés, amely 80 százalék fölötti kihasználtságot jelentene.

A Minaro Hotel a tervek szerint 70 munkavállalót fog foglalkoztatni.

A megnyitón Sabina Bartyzel, a szállodát üzemeltető Accor regionális vezetője ismertette: a cég több mint 110 országban van jelen. A Minaro Hotel a 26. Accor szálloda Magyarországon, a 123. MGallery világszerte, és az 5446. Accor ingatlan a világon. Elmondása szerint minden MGallery szálloda más, ezzel lehetővé teszik vendégeik számára, hogy autentikus módon fedezzék fel az adott úti célt.

A nyilvános cégadatok szerint magyarországi cégük, az Accor Pannonia Hotels árbevétele 2021-ben 7,1 milliárd forint, míg az azt megelőző évben 4,2 milliárd forint volt. A társaság 2020-ban 6,9 milliárd forint adózás utáni veszteségről számolt be, ez 2021-ben 3,5 milliárd forint veszteségre csökkent.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük