Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bajban van a turizmus: látványosan zuhant a magyar vendégek száma, ezen is kénytelenek spórolni


Kilencszázalékos visszaesést mért a KSH a turizmusban, a belföldi vendégek száma zuhant nagyon látványosan.

Hiába jön több külföldi turista Magyarországra, mint tavaly, a magyarok annyira nem utaznak, hogy az a teljes szektor számait csúnyán lehúzza. Márciusban 5,8 százalékkal kevesebb vendég érkezett, és 9 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el az ország kereskedelmi szálláshelyein, mint egy évvel korábban – számolt a Központi Statisztikai Hivatal.

Külföldiek 1,4 százalékkal többen érkeztek, és 1,2 százalékkal több éjszakát töltöttek el itt. A magyarországi vendégek száma viszont 11, a vendégéjszakáiké pedig 17 százalékkal zuhant egy év alatt – jól látszik, nem annyira a nagyobb utazásokra akarnak költeni az emberek.

Főleg azok spórolnak a turizmuson, akik egyébként is az olcsóbb helyekre mennének:

a szállodákban csak 13 százalékkal esett vissza a belföldi vendégek száma, a panziókban viszont 27, a közösségi szálláshelyeken 29 százalékos visszaesést mért a KSH.

A legnépszerűbb környék változatlanul Budapest és a Közép-Duna-vidék, a magyarok 25, a külföldiek 68 százaléka ide utazott.

A hónap legalább egy részében 2018 kereskedelmi szálláshely volt nyitva, 145-tel több, mint egy hónapja, és 146-tal több, mint tavaly márciusban. Összesen 36 milliárd forint volt a havi bruttó árbevételük, folyó áron 26 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

Éves összesítésben még minimális növekedés látszik a számokon: összesen 1,3 százalékkal több éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken a vendégek január-március között, mint 2022 első hónapjaiban. A külföldieknél 15 százalékos növekedést mértek, a magyaroknál 9,6 százalékos visszaesést.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük