Közzétette - Kategória - Egyéb

Újra emelkedik a nyugdíj: Így számolhatja ki, hogy júniustól mennyi összeget kap


A saját nyugdíjad összegét kell alapul venni, mutatjuk mennyivel nő. Minden nyugdíjasnak a saját nyugdíjának összegét kell alapul vennie, hogy ki tudja számolni, mennyivel növekszik júniustól.

Fotó: Getty Images

Az emelt nyugdíj összegét úgy kaphatja meg, ha a jelenlegi nyugdíját megszorozza 1,039-cel (emelt nyugdíj = jelenlegi nyugdíj x 1,039), az egyösszegű nyugdíjkorrekció összege pedig pedig a jelenlegi nyugdíjösszeg szorozva 0,039-cel, szorozva 7-tel (nyugdíjkorrekció = jelenlegi nyugdíj x 0,039 x 7). Bár 6 hónapra visszamenőleg jár az egyösszegű juttatás, de ne feledkezzünk meg a 13. havi nyugdíjról, ezért kell 7-tel szorozni – írja a nyugdijasok.hu.

Hogy mire lesz elegendő az emelés, majd a pénztárcáján érzi mindenki.

Tény, hogy egy átlag-nyugdíjas főleg élelmiszerre, gyógyszerre költ. Ezeknél viszont jóval 15 % feletti áremelésre kell készülni. Van olyan termékcsoport (tejtermék, margarinok, stb.), ahol akár a 30 %-ot is meghaladhatja – így a 8.9 %-os emelés még a vegetálásra sem lesz elég.

Novemberig az MNB akár 9,8 százalékos, az IMF 10,3 százalékos éves inflációra számít, így a novemberi korrekciós emelés mértéke 0,9 – 1,4 százalékos lehet, de ennél magasabbra is nőhet.

Ha augusztusig 9,9%-nál kisebb lenne az infláció, akkor egyösszegű kompenzációra, abban az esetben viszont, ha a várható infláció több, mint egy százalékkal haladná meg a 8,9 százalékot (vagyis 9,9%-nál nagyobb lenne), akkor visszamenőleges nyugdíjemelésre kerülne sor.