Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb visszamenőleges béremelést jelentett be a kormány, ezúttal ők járnak jól


Jelentős illetményfejlesztést kaptak a magyar légierő pilótái és műszaki szakemberei. A honvédség korábban Tatára, tüzérnek toborzott jelentkezőket, bruttó 737 ezer forintos illetményért.

Képünk illusztráció Nyitókép: Ujvári Sándor

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a – decemberig visszamenőleges – béremelés a vadászpilótákat, a szállító- és kiképzőrepülőgép-pilótákat, a szállító- és harcihelikopter-vezetőket, valamint a repülő műszaki és az előretolt repülésirányító szakembereket érinti. Az emelt bért az érintettek március első napjaiban megkapták.

A legtapasztaltabb pilóták bére így átlagosan másfél millió forintról két-három millió forintra is emelkedhet beosztástól, a repülő szolgálatban eltöltött évektől, valamint képesség alapú függően. Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter a közlemény szerint megjegyezte: „az érintett állomány kiképzettsége új szintre lépett, legtöbbjük már rendelkezik a Combat Ready, azaz a harckész minősítéssel”.

A HM tájékoztatása szerint a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár személyi állományába tartozó, JAS-39 Gripen többcélú vadászgép, az Airbus A319 közepes hatótávolságú szállító repülőgép, valamint a Dassault Falcon 7-X nagy hatótávolságú futár és közepes szállító repülőgép pilótái havonta bruttó kétmillió és hárommillió forint körüli kiemelt illetményt kapnak.

A szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár személyi állományába tartozó, az Airbus H145M könnyű, többcélú helikopter, az Airbus H225M helikopter, az Mi-24 harci helikopter, az AS-350 kiképző helikopter, valamint a Zlin kiképző repülőgép pilótái havonta bruttó két és fél millió forint körüli összegű kiemelt illetményben részesülnek.

A Magyar Honvédség katonái márciusban kapták meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket, a béremelés számukra januárig visszamenőleges. A kormány kétlépcsős, jelentős mértékű illetményemelésének első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, annak mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. Idén a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg.

Arról korábban beszámoltunk, hogy az „Embert a Vasra!” toborzókampányban ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány. A világ egyik legkorszerűbb önjáró lövege, a PzH 2000 leendő kezelőszemélyzetének bruttó 737 ezer forintos illetményt kínál a honvédség.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük