Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb változás jön, erre készülhetnek a lakásvásárlásra készülő magyarok


Magyarországon az OTP Bank elsőként vezette be a statisztikai értékbecslést két évvel ezelőtt. Most egy jogszabályi változásnak köszönhetően bővülhet azon ügyletek köre, ahol alkalmazható lesz az azonnali módszer.Az ügyfelek pozitívan fogadták a statisztikai értékbecslést használó szolgáltatást a gyorsabb átfutási és ügyintézési idő miatt – közölte az OTP Bank.

Képünk illusztráció

Az igénylések 6 százalékában már ezt a megoldást használják az ügyfelek. A statisztikai értékbecslés egy olyan új értékbecslési módszertan, amivel a hitelintézet egy számítógépes adatbázis és algoritmusok segítségével, statisztikai alapon állapítja meg az ingatlan aktuális értékét. Ehhez csupán az ingatlan főbb adataira – mint például a címe vagy a helyrajzi száma – van szükség. Így a bank már az igényfelméréskor, akár az első beszélgetéskor tudja tájékoztatni az ügyfelet az adható hitelösszegről, nem kell a hiteligénylés benyújtását – és az azt követő helyszíni értékbecslés eredményét – megvárni. Az ügyfelek számára az azonnali értékbecslés az OTP Banknál jelenleg egy akció keretében díjmentes, és dönthetnek annak elfogadásáról, vagy akár arról, hogy inkább helyszíni szemlét kérnek bízva a nagyobb forgalmi érték megállapításban. Ha az azonnali értékbecslés által kalkulált ingatlanérték megfelelő, és nincs szükség helyszíni szemlére, a teljes hiteligénylési folyamat akár egy héttel gyorsabb és költséghatékonyabb is lehet.

„Az OTP Banknál többek között olyan ügyfélbarát megoldásokat fejlesztünk, amelyekkel a belső folyamatokat tesszük egyszerűbbé, hatékonyabbá. Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy az ügyfelek kedvelik az azonnali értékbecslést, a mostani jogszabályi változás miatt, várakozásaink szerint akár 30%-kal több ügylet esetén tudjuk alkalmazni majd ezt az értékmegállapítási módszert – mondta Papp Mónika, az OTP Bank lakossági jelzáloghitelezési folyamatokért felelős vezetője.

Csak nagyobb helyeken gyorsít

A statisztikai értékbecslés azokon a településeken alkalmazható, ahol az ingatlan adásvételek száma nagy, így megfelelő mennyiségű aktuális adat áll rendelkezésre. A szolgáltatásra vonatkozó jogszabály szerint­*, a hitelfelvétellel megvásárolni kívánt ingatlannak Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a fővárosi agglomeráció területéhez tartozó településen kell lennie. A szolgáltatást, 150 négyezetmétert nem meghaladó alapterületű lakásoknál lehet alkalmazni, és az új jogszabályi változás szerint a felvenni kívánt hitel összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 60 százalékát. Ez a változás lehetővé teszi, hogy nagyobb értékű ingatlanok esetében is lehessen alkalmazni ezt az értékmegállapítási módszert. Vannak olyan finanszírozási módok, például támogatások és a támogatott lakáshitelek, ahol a jogszabály lakhatási feltételek vizsgálatát írja elő, így ezekben az esetekben csak helyszíni szemlés értékbecslés alkalmazható.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük