Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos felhívást közzé a NAV több millió magyar számára, mindenképpen nézze át!


Online a legegyszerűbb és leggyorsabb a személyijövedelemadó-bevallási tervezetek átnézése, elfogadása – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Idén több mint 5,6 millió adózónak készítették el az szja-bevallási tervezetét, amely elérhető a NAV eSZJA-oldalán vagy az ügyfélportálján.

Az adóhatóság jelezte: akinek még nincs KAÜ-azonosítója (például Ügyfélkapuja), bármikor regisztrálhat a rendszerbe, ezután azonnal eléri elektronikusan a saját szja-bevallási tervezetét.

AZ ESZJA-OLDALON MEGÚJULT A KITÖLTŐPROGRAM. AZ ÚJDONSÁGOK KEVESEBB ADMINISZTRÁCIÓT ÉS AZ ADÓZÓRA SZABOTT FELÜLETET KÍNÁLNAK 2024-BEN.

A kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható. A navigáció logikusabb és egyszerűbb, áttekinthetőbb például a felület baloldali panelje, ami tartalomjegyzékként sorolja fel az egyes bevallási témaköröket, jövedelemtípusokat.

Érdemes figyelni a visszaigényelhető adóra is

Könnyebb lett a dolguk azoknak is, akik ingatlan eladásából szereztek jövedelmet tavaly, a programba beépített új mezők ugyanis az ingatlan eladási árára, megszerzésének évére és a szerzési értékre vonatkozó adatok megadása után automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét.

Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát (például bérbeadás, magánszálláshely-szolgáltatás), és az azzal összefüggő adókötelezettséget – ismertette a NAV.

HA HIBA CSÚSZIK A KITÖLTÉSBE, A HIBAÜZENETEK LISTÁJÁT PIROS SZÍNNEL, FELSOROLVA JELZI A RENDSZER, ÉS A FELÜLET BAL OLDALÁN MEGJELENNEK A HIBA MIATT KORRIGÁLANDÓ MEZŐK.

A program keresőmezője is az adózói logikát követi, mivel a köznyelvben használt szavakra is elindul a keresés, nemcsak az adózással összefüggő jogszabály szerinti kifejezésekre.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogyan szeretné megkapni az adózó az összeget. A kiutalás a bevallás beérkezésétől számítva legkésőbb a 30. napon megtörténik – jelezte a NAV.

Legkésőbb május 21-ig lehet kiegészíteni a NAV tervezetét

A bevallási tervezet csak azokat a bevételi, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyek a NAV rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a tervezetet okvetlenül ki kell egészíteni az olyan jövedelmekkel és azok adójával, amelyekről a tervezet nem tartalmaz adatot, ugyanakkor a magánszemély információval rendelkezik róla. Hozzátették, ilyen lehet például az ingatlan-bérbeadás jövedelme, az ingó- és ingatlanértékesítés vagy a tőzsdei ügyletek jövedelme.

Fontos tehát a tervezetet átnézni, és legkésőbb május 21-ig kiegészíteni, módosítani, ugyanis ha valamilyen jövedelem nem kerül be a bevallásba, akkor az adóellenőrzéskor nemcsak a be nem vallott jövedelem utáni adót kell megfizetni, hanem az adóhiány miatt az adóbírságot és a késedelmi pótlékot is – hangsúlyozták.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük