Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb uniós tilalom: fontos változás jön jövőre a magyar fogászatokon is


Az Európai Unióban teljes körű tilalmat vezettek be a fogászati amalgám használatára. Ez annak az intézkedéscsomagnak a része, amelynek értelmében uniós tilalom alá esik minden higanyt tartalmazó termék gyártása, behozatala és kivitele.

Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott rendelet értelmében 2025. január 1-jétől mindenki számára tilos lesz a fogászati amalgám használata. Eddig a szabályozás csak a 15 év alatti gyermekekre, állapotos és szoptató nőkre vonatkozott, de az új rendelkezések kiterjesztik a tilalmat mindenki másra is – adták hírül a testület honlapján.

Uniós tilalom jövő év elejétől

A fogászati amalgám kivitele 2025. január 1-jétől válik tilossá, míg az EU-ban történő gyártás és behozatal 2026. július 1-jével szűnik meg. A fogorvosoknak mindazonáltal lehetőségük lesz kivételt tenni, amennyiben úgy ítélik meg, hogy páciensük esetében a fogászati amalgám használata elengedhetetlen. Persze, hogy az ehhez való anyagot honnan szerzik majd be, ha gyártási és behozatali tilalom alá esik, az még a jövő zenéje. Annyit lehet most tudni, hogy az Európai Unió Bizottsága 2029. december 31-ig felülvizsgálja majd a fogászati amalgám használatára vonatkozó kivételeket, figyelembe véve a higanymentes alternatívák elérhetőségét.

A higanytartalmú termékek korlátozása mindenesetre nem áll meg a fogászati amalgámnál: hat higanylámpa gyártása, behozatala és kivitele is tilalom alá kerül. Ez a tilalom 2025. december 31-től, illetve 2026. december 31-től lép életbe.

Ez a lépés összhangban áll a higanyról 2017-ben elfogadott uniós rendelettel, amely a Minamata-egyezmény előírásait ülteti át a brüsszeli jogrendszerbe. A Minamata-egyezményt 2013-ban fogadták el azzal a céllal, hogy megvédjék az emberek egészségét és a környezetet a higany káros hatásaitól. A 2017-es rendelet a higany teljes életciklusát szabályozza a bányászattól kezdve a hulladék ártalmatlanításáig, és a higanyt tartalmazó termékek fokozatos megszüntetését tűzte ki célul.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük