Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ha strandolni indulna, itt csobbanhat bátran – Ezen a térképen ellenőrizheti, hogy biztonságos-e az adott strandhely


Vannak olyan természetes vizek hazánkban, ahol bátran csobbanhatunk, de fontos figyelni, mert több fürdőhelyen kifogásolható a vízminőség – írja a Dívány.hu

A jó idő beköszöntével alig várjuk a csobbanást, ám nagyon nem mindegy, hogy merre vesszük az irányt, ha fürdőzni akarunk. A strand- és termálfürdők árai évek óta az egekben vannak, az idei szezonban pedig ezek a díjak 5-13 százalékkal emelkedtek. Egy kétgyermekes családnak átlagosan 10 ezer forint körüli összeggel kell számolnia, ami csak a belépőket fedezi, hiszen sok esetben a csúszdákért, élménymedencék használatáért, napozóágyakért felárat kell fizetni. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy valószínűleg meg is éhezik a gyermek csobbanás közben, és legalább egy sült krumplit, jégkrémet vagy fagyit kikönyörög magának.

A természetes fürdővizek vizsgálatát a Nemzeti Népegészségügyi Központ végzi, amely hazánkban jelenleg 283 természetes vizet tart nyilván. Ezeket a kijelölt fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik. A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e látható szennyezés, pl. kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium-burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is követik.

A fürdővizek minőségi besorolása egy kockázat alapú rendszeren nyugszik. Erre azért van szükség, mert a természetes vizek állapota folyamatosan, akár óráról órára változik, így a fürdővíz jellemző minőségéről érdemi információ egy-egy minta alapján nem, csak statisztikai módszerrel nyerhető. A minősítés során azt is figyelembe veszik, hogy mekkora a kockázata annak, hogy az adott víztest szennyeződjön. A természetes vizek minőségét mindezek alapján négy kategóriába sorolják: kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt.

Kerüljük a kifogásolt minősítésű természetes vizeket

A jó vagy kiváló minőségű fürdővizek esetében nagyon alacsony annak kockázata, hogy egy adott napon szennyezés veszélyezteti a fürdőzők egészségét. A tűrhető kategóriába sorolt fürdővizek esetében nagyobb a kockázat, bár jellemzően nem folyamatosan rossz a víz, hanem eseti, általában időjárási körülményekkel összefüggő szennyezések ronthatnak a vízminőségen.

A kifogásolt kategóriába sorolt természetes fürdőhelyek esetében azonban más a helyzet: itt az üzemeltetőnek vagy a hatóságnak olyan intézkedéseket kell hozni, amelyekkel a jövőben megelőzhető, hogy a szennyezések veszélyeztessék a fürdőzők egészségét. Ahol tartósan rossz a vízminőség, ott a területileg illetékes hatóság (kormányhivatal) véglegesen megtiltja a fürdőzést.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ aktuális felmérése szerint az általuk vizsgált, hazai természetes fürdővizek 94%-a megfelelő vízminőségű. A 283 fürdőhelyből 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést.

Az éves minősítésben kifogásolt kategóriába jelenleg 6 strand tartozik, ezek a következők:

  • a dunakeszi Duna-parti Strand,
  • a gárdonyi Tini Strand,
  • a makói Maros Kalandpart,
  • a nyíregyházi Sóstó Tófürdő,
  • a soltvadkerti Vadkerti Tófürdő,
  • valamint a zalaegerszegi Gébárti-tó Strand.

A hivatal oldalán egy fürdővízminőségi térkép is megtalálható, így mielőtt strandolni indulunk, ITT ellenőrizhetjük, hogy biztonságos-e az adott hely.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük