Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb segítséget nyújt a kormány: jön az ingyen locsolás, ők vehetik majd igénybe


Az állam, vagyis minden adózó, fizet helyettük a locsolásért. Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány rendelete a mezőgazdasági vízszolgáltatás díjképzési rendjéről – írja a 24.hu.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett módosítás szerint az eredeti rendelet úgy módosul, hogy a termelők idén nem fizetnek az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználat esetén, a mezőgazdasági vízszolgáltatása díját az állam a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján átvállalja.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a mezőgazdasági vízszolgáltatást végző vízügyi igazgatási szervek 2023. évi vízszolgáltatással felmerülő költségeit a vízügyi igazgatási szervek tájékoztatása alapján, havonta összesíti, és az országosan összesített költségekről két ütemben, első alkalommal 2023. augusztus 25-ig, második alkalommal 2023. november 25-ig tájékoztatja a vízgazdálkodásért felelős minisztert.

A mostani rendelet alapján, negyvenöt napon belül módosítani kell az idei évre vonatkozó mezőgazdasági vízszolgáltatási szerződéseket, a termelőknek a 2023. évre vonatkozó, már befizetett díjat vissza kell téríteni. A hétfőn megjelent rendelet a kihirdetését követő harmadik napon, csütörtökön lép hatályba.

Korábban a társadalmi vitára bocsátott tervezet alapján írta meg a 24.hu, hogy a kormány a mezőgazdasági termelés folyamatos fenntartására, az élelmiszer-ellátás biztonságára hivatkozva döntött az ingyenes öntözésről, amely az előzetes hatásvizsgálat alapján, mintegy 5,4 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

Forrás: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük