Közzétette - Kategória - Egyéb

Újabb rettegett vírus ütötte fel fejét Európában – Itt a majomhimlő, de nem kell járványtól tartani


A majomhimlő vírusát négy európai országban és az Egyesült Államokban is regisztrálták, a kórokozó forrása és terjedése nem ismert. Jelenlegi ismereteink szerint a vírus enyhébb megbetegedést okozó variánsáról van szó. Nehezen terjed emberről emberre, szakértők ezért nem is számítanak az esetszámok jelentős növekedésére.Újabb vírusról érkező hírek borzolják az európai laikusok idegeit, ezúttal a majomhimlő bukkant fel hirtelen kontinensünkön és az Egyesült Államokban: eddig hét nyugati ország érintettsége ismert, körülbelül összesen 70 megbetegedés (viszonylag gyorsan változik a helyzet és egyre több országból jelentenek eseteket). Az Afrikára, annak is tipikusan trópusi régióira jellemző, állatról emberre terjedő vírus (zoonózis) nem ismeretlen a nyugati világban, korábban is voltak behurcolt esetek, de ez most némileg más.

Fontos mindenek előtt, hogy semmiképp ne hasonlítsuk a koronavírushoz. A majomhimlő kórokozója egy emberről-emberre nehezen terjedő vírus, igen nagy valószínűséggel nem várhatók komolyabb esetszámok

– mondta a 24.hu-nak Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa.

Ami itt érdekes, hogy egyelőre a fertőzések forrása és mintázata nem, vagy csak részben ismert, és a megbetegedések nem köthetők egymáshoz. Nagy erőkkel zajlik a járványügyi nyomozás.

Állatról emberre

A majomhimlő kórokozója egy számos taggal rendelkező víruscsalád, a Poxviridae tagja, ezen belül is az úgynevezett Orthopoxvirusok közé tartozik. A rettegett hírű feketehimlő közeli rokona, hasonló tünetekkel, viszont sokkal enyhébb megbetegedést okoz. Mióta az 1980-as évektől a feketehimlőt sikerült kiirtani, a majomhimlő vált a legfontosabb, embereket is érintő himlővírussá.

Elsősorban állatról terjed emberre, legvalószínűbb természetes gazdái Közép- és Nyugat-Afrikában élő rágcsálók, köreikben tünetmentesen terjed és marad fenn.

A megbetegedés elsősorban főemlősöket érint, sikeres átugrás után kis mértékben emberről emberre is képes fertőzni.

A vírust 1958-as felfedezése után először 1970-ben mutatták ki emberben a Kongói Demokratikus Köztársaságban, azóta szórványosan megjelenő eseteket összesen 11 afrikai országból jelentettek. Az eddigi legnagyobb dokumentált járványt 2017-ből Nigériából ismerjük, több száz megbetegedést regisztráltak.