Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb jelentős drágulás jöhet az élelmiszereknél, íme az okok


Brutális áremelkedés várható kizárólag az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási viszonyok miatt.

Fotó:
Béres Márton
| Forrás:
Népszava

Mi történik? A Communications, Earth and the Environment folyóiratban közzétett tanulmány szerint – amely 121 országban végzett vizsgálatok alapján készült 1996 óta – az időjárási és éghajlati változások miatt az élelmiszerek ára évente 1,5-1,8 százalékponttal fog növekedni a következő évtizedben. Ugyanezért az általános infláció 0,8-0,9 százalékponttal fog növekedni, ami jelentős hatással lesz a gazdaságra és az emberi jólétre – írja az AP News. nyomán a Forbes.hu.

Miért fontos ez? Max Kotz, a tanulmány vezető szerzője és a Potsdami Éghajlatkutató Intézet munkatársa hangsúlyozta, hogy bár ezek a számok elsőre kicsinek tűnhetnek, jelentős hatást gyakorolnak olyan intézményekre, mint az amerikai Federal Reserve (Fed). 2060-ra pedig még drasztikusabb változásokra lehet számítani: előrejelzések szerint a globális élelmiszerárak akár 2,2-4,3 százalékponttal is emelkedhetnek évente. Ezáltal a teljes infláció 1,1-2,2 százalékpontos növekedését eredményezheti.

Ez már valóban klímainfláció? Gernot Wagner, a Columbia Egyetem üzleti iskolájának közgazdása szerint ez a „klímainfláció” valós fenyegetést jelent. A kutatók több mint 20 ezer adatpont elemzése során kimutatták az ok-okozati összefüggést a szélsőséges időjárás – különösen a hőség – és az áremelkedés között. A tanulmány kiemeli azt is, hogy miközben gyakran csak az energiaárak emelkedése kerül előtérbe az infláción belül az éghajlatváltozással kapcsolatos beszélgetéseken, fontos figyelembe venni, hogyan befolyásolja ez mezőgazdasági termelékenység csökkenésén keresztül közvetlenül is az élelmiszer-inflációt és így általánosságban véve a teljes inflációt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük