Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új világ jöhet a gyógyszereknél, újabb szigorítás léphet életbe


Új, a gyógyszeripart átalakító tervről szavazhat az Európai Parlament a tavasszal. A tervezet már elkészült. Annak elfogadása esetén például csökkenhet a gyógyszerek szabadalmi oltalmának időtartama.

Az európai gyógyszeripar versenyképességét erősítené az EU

Nagy többséggel elfogadta a gyógyszerek szabadalmi oltalma időtartamának nyolc évről hét és félre csökkentéséről szóló javaslatot az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága. Azonban az időtáv meghosszabbítható, ha például egy készítményre erős az igény (ekkor legfeljebb 12 hónappal nyújtható el), vagy a klinikai vizsgálatokat az EU-ban végzik (plusz hat hónap).Az új szabályok egyebek mellett előírnák azt is a cégeknek, hogy a forgalomba hozatali engedély kérelmezésekor környezetikockázat-értékelést készítsenek és adjanak be a gyógyszerek teljes életciklusára vonatkozóan.

A módosítás célja, hogy a készítmények elérhetőbbé, hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé váljanak. Valamint úgy támogassák az uniós gyógyszeripar versenyképességét és vonzerejét, hogy közben magasabb környezetvédelmi normáknak is eleget tesznek.

A Vg megjegyzi, a képviselők a tervek szerint az április 10–11-i plenáris ülésen fognak szavazni a javaslatról.

Ezekkel az ételekkel jó eséllyel elnyújtható az ember élettartama

Egyébként a norvég Bergeni Egyetem 2006-ban indította, de csak 2023 végén zárta le az egyik kutatását. Ebben több mint 450 ezer brit élettartamát modellezték. Vizsgálták az étkezési szokásaikat, illetve idővel azok változását is. A vizsgálataikból kiderült, akik egészséges étrendet követtek, akár tíz évvel hosszabb élettartamra számíthattak – írja a Nature Food.Például azoknál a 40 éves nőknél és férfiaknál, akik megváltoztatták az étkezési szokásaikat, és tartották magukat az Eatwell Guide-hoz (brit útmutató a helyes táplálkozáshoz), durván kilenc év volt a várható élettartam-növekedés.

De ennél is nagyobb volt az emelkedés, ha valaki végleg szakított a cukros üdítőitalokkal és a feldolgozott húsokkal, valamint teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben és halban gazdag étrendet követett.

Azonban a kutatás csak az Egyesült Királyságban élőkre, és az ott elérhető étrendekre korlátozódott, így az eredmények nem húzhatók rá minden ország lakosságára. Például a jelentősen eltérő helyi élelmiszerek és életkörülmények miatt sem.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük