Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Újabb acélkerítés épült meg a határon, hogy távol tartsa a migránsokat


Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel–fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.

Nyitókép: Artur Widak/NurPhoto/Getty Images

Morawiecki az északkelet-lengyelországi Kuznicában tartott sajtóértekezletet Mariusz Kaminski belügyminiszterrel, valamint Tomasz Praga tábornokkal, a határőrség főparancsnokával közösen.

A miniszterelnök rámutatott: Lengyelország keleti szomszédságában, Ukrajnában „a második világháború óta a legvéresebb háború” zajlik.

Ennek a háborúnak, mint ma már látható, „első akkordja volt Aljakszandr Lukasenka támadása a lengyel-fehérorosz határon”,

a fehérorosz elnök, valamint „az ő felettese, Vlagyimir Putyin ugyanis úgy döntöttek akkor, hogy tesztelik a lengyel határt, az Európai Unió keleti határát”, amely felé közel-keleti, nagyrészt iszlám vallású migránsokat irányítottak – fejtette ki Morawiecki.

Mariusz Kaminski az Ukrajnával szembeni orosz agresszióért a Lukasenka-rezsimet is felelőssé tette. Februárban Fehéroroszországból orosz csapatok indultak Kijev felé, az onnan kilőtt rakétákkal azóta is ukrán civileket ölnek meg – érvelt.

Aláhúzta egyúttal: minden fehérorosz, aki Lengyelországban keres menedéket, ezentúl is megkapja.

A lengyel idegenrendészeti hivatal szerdai közleménye szerint a lengyelországi tartózkodási engedéllyel rendelkező fehéroroszok száma túlhaladta az 50 ezret, és ez nem foglalja magában a Lengyelországban átmenetileg, vízum alapján tartózkodókat. A fehéroroszok a külföldiek második legnépesebb csoportját képezik az ukránok után.

Az 5,5 méter magas kerítést a migrációs nyomás miatt kezdték el építeni. Tavaly szeptemberben határtérségre vonatkozóan belépési tilalmat is bevezettek, amely a kerítés befejezésének köszönhetően péntektől megszűnik.

  • Tavaly a lengyel-fehérorosz határszakaszon 39 714 határsértési kísérletet jegyeztek fel, míg
  • egy évvel korábban mindössze 88-at. A sajtóértekezleten Praga tábornok elmondta:
  • ez év eleje óta csaknem 6 ezer határsértési kísérletet jegyeztek fel.

A sajtókonferencián elhangzott: szeptember közepéig felszerelik az acélkerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is. Az elektronikus riasztórendszer összesen 202 kilométer hosszú szakaszra terjed majd ki, mert a szárazföldi szakaszon emelt acélkerítésen kívül a folyók képezte határszakaszt is őrizni fogja.

MTI