Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Elkezdik kiszállítani az EU-s majomhimlő-vakcinákat Európa-szerte


Először Spanyolországba szállítanak 5300 adag, majomhimlő elleni vakcinát abból az 109 090 beszerzett mennyiségből, amit az Európai Bizottság Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága (HERA) vásárolt meg, derül ki a bizottság közleményéből.

A vakcinákat az azokat gyártó Bavarian Nordic szállítja ki.

A Covid19-oltóanyaghoz hasonlóan a majomhimlő elleni vakcina elosztására is az egyes uniós országok lakosságának arányában kerül sor.A tagállamokkal egyetértésben elsőként azok az országok kapnak az oltóanyagból, ahol (a szerződés megkötésének időpontjában) a legtöbb majomhimlő-fertőzést jegyezték. Az oltóanyagot közvetlenül a gyógyszeripari vállalat szállítja ki a tagállamoknak. A Spanyolországba irányuló mai szállítmány után rövidesen Portugália, Németország és Belgium fog kapni a vakcinából.

Július és augusztus folyamán további tagállamok is részesülni fognak az oltóanyagból – írja a közlemény.

A majomhimlő emberről emberre terjedő fertőzés. Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, ezek jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen. A vírus fertőzőképessége egészen addig tart, amíg a hólyagok kiürülnek, és az úgynevezett pörkök leesnek a bőrről.

Európában először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg.