Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Úgy tűnik, az influenza most jobban terjed, mint a covid


Még mindig terjed Magyarországon a koronavírus omikron variánsa, de egyre kevesebben kerülnek súlyos szövődményekkel kórházba. A betegeket tesztelő orvosok azt látják, az utóbbi időszakban feltehetően az influenza miatt egyre inkább háttérbe szorul a koronavírus.

Fotó: Getty Images

“Valószínű, hogy influenza van a háttérben, illetve azt látom, hogy a sürgősségi osztályon nemcsak a covidot, hanem az influenza A-t is szűrik. Több páciensemnél láttam, hogy bizony az influenza az, amely itt a délvidéken kicsit növekvő számban fellelhető” – nyilatkozta az ATV Híradójának Szabó András házi orvos.

Idén a korábbi évekhez képest az influenza sokkal markánsabb tüneteket okoz. A betegség sokkal erősebb fejfájással, és elhúzódó lázzal jár, mint amit az elmúlt években tapasztaltak. Ennek az lehet az oka, hogy tavaly tulajdonképpen nem találkoztak az emberek ezzel az influenzával.

Jakab Ferenc virológus úgy fogalmazott, hogy a lakosság átoltottsága hozzájárult, hogy enyhébbek legyenek a koronavírus tünetei. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az omikronnal szerencsénk volt, de semmi garancia nincsen arra, hogy a következő variáns, ami adott esetben a gyengébben átoltott afrikai vagy ázsiai területeken bukkan fel, hogy az valószínűleg ilyen gyenge tüneteket fog okozni.

Forrás: ATV