Közzétette - Kategória - Titkok - Rejtélyek - Összeesküvés elméletek

Tűkön ülnek az ufóhívők, hamarosan húsz év ufóanyagát teszi közzé a Pentagon


Több mint 120, húsz év alatt begyűjtött és kivizsgált azonosítatlan repülő tárgyról (Unidentified Flying Object) ad ki jelentést június végén a Pentagon. Az USA-ban már jó ideje vizsgálják az ufókat, 2008-ban pedig felállítottak egy külön vizsgálóbizottságot is. A kérdés egyesítette a demokratákat és a republikánusokat, aminek egyszerű oka van: akármi is legyen az a bizonyos UFO, illetve a hadügy szabatosabb kifejezésével UAP (Unidentified Aerial Phenomena, azonosítatlan légköri jelenség), mindenképpen valami olyasmiről van szó, ami belépett az Egyesült Államok légterébe, az ilyen eseteket pedig tisztázni kell.

A jelentésben vizsgált esetekről az amerikai hadsereg pilótái és katonái számoltak be; az egyik legismertebb és leginkább rejtélyes felvételt, amelyen egy gyorsan mozgó, korong alakú tárgy elmerül a vízben, a haditengerészet készítette. A légierő vadászpilótái a nyolcvanas évek óta többször találkoztak azonosítatlan repülő tárgyakkal, amelyek gyakran hiperszonikus sebességgel mozogtak, vagy éppenséggel harmincezer lábnyi magasságban tanyáztak 11 órán keresztül, miközben a látszat szerint nem bocsátottak ki semmilyen észlelhető égésterméket.

Még nem találtak kis szürkéket

Néhány esetben kiderült, hogy a pilóták valamilyen kereskedelmi drónnal találkoztak, máskor valószínűleg programhiba okozta az észlelést. Leon Golub asztrofizikus szerint légköri jelenségeket is nézhettek azonosítatlan repülő tárgynak, de mivel a pilóták érzékszervei fokozott terhelésnek vannak kitéve repülés közben, elképzelhető, hogy érzékcsalódás áldozatai lettek (ez mondjuk nem magyarázza a videó- és radarfelvételeket). Egy bizonyos: az eddig nyilvánosságra hozott részletek alapján a vizsgált esetek között nincs olyan, amiről egyértelmű lenne, hogy földönkívüli eredetű tárggyal találkoztak volna, de ennek a lehetőségét nem is tudják minden esetben kizárni.

A Pentagon név nélkül nyilatkozó tisztségviselői a jelentésben kizárták, hogy a furcsa jelenségeket észlelő pilóták véletlenül titkos amerikai hadi fejlesztéseket pillantottak meg, ez pedig azt jelenti, hogy vagy valóban földönkívüliekkel találkoztak, vagy kínai, esetleg orosz technikával. A 2008-as vizsgálóbizottság persze nem az első volt, az ötvenes évek óta számtalan jelentés született az azonosítatlan repülő tárgyakról, a Pentagon tisztségviselői azonban azt remélték tőle, hogy éppen azokat a jelenségeket sikerül majd tisztázni, amelyeket addig egyesek földönkívüliként kezeltek, mások pedig sehogy.

Bigelow már 2017-ben elárulta volna a titkot

Robert Bigelow milliárdos vállalkozó, a Bigelow Aerospace tulajdonosa egy 2017-es interjúban azt nyilatkozta, hogy más országok sokkal bátrabban kutatják ezeket az azonosítatlan jelenségeket, de az Egyesült Államokban stigmatizálják az ufóészlelőket és azokat a tudósokat, akik komolyabban szeretnének foglalkozni a témával. Neki nem volt túl sok oka a panaszra: a Pentagon éppen az ő cégét szerződtette a felvételek és az azonosítatlan repülő tárgyakból származó maradványok elemzésére. Bigelow közismert ufóhívő, többször is hangoztatta, hogy biztos benne, hogy az idegenek már többször meglátogatták a Földet, de mindemellett azt is mondta, hogy 2009-re már olyan eredmények birtokába jutottak, amelyek korábban a science fiction területéhez tartoztak volna. Hogy mik voltak ezek, azokról nem beszélhetett, és lehet, hogy a most nyilvánosságra hozandó anyagban sem szerepelnek majd, ennek ugyanis lesznek olyan részei, amelyek továbbra is titkosítva maradnak.

ltak.

A június végén nyilvánosságra kerülő jelentésnek lesz titkosított része is: elképzelhető, hogy ez tartalmazza majd azokat az észleléseket, ahol bebizonyosodott, hogy kémkedésen kaptak valakit. Az ufóhívők persze abban bíznak, hogy a jelentésben egymás sarkát tapossák a kis szürkék és a gyíkemberek, pedig könnyen lehet, hogy nem változott semmi 1965 óta, amikor Gutnacht, csak akit kompótért küldtek, tiszteletteljesen jelentette, hogy az oroszok már a spájzban vannak.

/qubit.hu/