Közzétette - Kategória - 40 éves Vásárosnamény, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Tour De Vásárosnamény – Kerékpáros maraton és olimpiai ötpróba volt a Bereg szívében


Vásárosnamény – Filep Sándor polgármester fővédnöksége mellett, újabb nívós, országosan is nagy népszerűségnek örvendő sporteseménynek adott otthont a Bereg szíve, Vásárosnamény. Az első alkalommal megrendezésre kerülő Tour de Vásárosnamény Gergelyiugornyáról indult, mely a Felső-Tisza vidéki Kerékpáros Maraton, Olimpiai 5 Próba, valamint a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Országúti Bajnokság versenye is volt egyben.

A Vásárosnamény Város Önkormányzatának szervezésében zajló verseny, az Olimpiai 5 Próba mozgalom országúti kerékpározás számában pontgyűjtő hely. Az Olimpiai Ötpróba Program célja, hogy egyre több ember életében váljon mindennapos örömforrássá a sport. Az pedig szinte már csak a ráadás, hogy végül a legkitartóbb ötpróbázó ott biztathatja a tokiói olimpián a magyarokat, melyhez ezzel a Bereg is hozzájárul. A 2020-as olimpiáig tartó Olimpiai Ötpróba keretében jelenleg hat sportágban próbálhatjuk ki teljesítő képességünk határait. Ezek a futás, az úszás, az országúti kerékpározás, a hegyi kerékpározás, az evezés és a túrázás.

A most megrendezésre kerülő országos hírű eseményen a szervezők az olimpiai ötpróbázók, valamint a régióban élő kerékpárosok számára írt ki teljesítménytúrát. A versenyzők az Atlantika Vizividámpark parkolójában gyülekeztek a reggeli órákban, ahol a regisztrációt megelőzően a versenyzők impozáns versenyeszközeiket készítették fel a megmérettetésre. Solymosi János versenyigazgató technikai értekezlete után, elsőként Filep Sándor polgármester, majd Baracsi Endre a Szabolcs – Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a versenyzőket. A több kategóriában megrendezésre kerülő eseményen junior férfi, felnőtt férfi, master férfi és felnőtt női korcsoportok számára nyílt lehetőség a megmérettetésre. A Vásárosnamény – Gergelyiugornya árapasztó töltéskoronájáról induló verseny három szakaszon, mégpedig közép távon 54,5 kilométer (1 kör), illetve  hosszútávon 100.2 kilométer (2 kör) kellett teljesíteni, melynek mindkét ága véghajrás volt.

A versenyt annak fővédnöke, Filep Sándor indította útjára, a rendőrség és a versenybírók motoros és személygépkocsik felvezetése mellett. A közel két órás megmérettetést követően a hosszú távon Master férfi kategóriában Nagy Zoltán, junior férfi kategóriában Nagy Bendegúz Mátyás, míg felnőtt férfi kategóriában Bokor Attila végzett az első helyen. A közép táv versenyzői között, a dobogó felső fokára a junior férfi kategóriában Holczer Péter, master férfi kategóriában Kiss Ernő, felnőtt férfi kategóriában Kovács Gergő, valamint felnőtt női kategóriában Pirnyák Tímea állhatott fel.

Az összes versenyző megérkezését követően az ünnepélyes díjátadó ceremóniára került sor, ahol Vásárosnamény Város Önkormányzata, a Szilva Termál- és Wellnessfürdő, a Középkori Templomok Útja Egyesület, a Hét Csillag Üdülőközpont, a Fanatic Bike Kisvárda, valamint a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség ajándékát vehették át a kupák, érmek és a bajnoki póló mellett a versenyzők. A díjakat Filep Sándor polgármester, Szucsányiné Magocsa Edit, valamint Solymosi János adtak át a helyezetteknek és a különdíjasoknak. A verseny végül közös ebéddel zárult.